• Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl
  • Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl

Grijs haar maakt je oud: feit of fabel?

In een vrouw die 80 is, huist ook het meisje van 16 lentes jong. En als je 16 bent, zijn de mensen om je heen een voorbeeld voor je. Zij laten zien op welke manier je ouder kunt worden. Word je ouder, dan wordt je haar op een dag hoogstwaarschijnlijk grijs. Je staat misschien wel voor de keuze: wil ik mijn haar gaan (of blijven) verven? Maar daaronder ligt een belangrijkere vraag: Wie wil je zijn en welk voorbeeld draag je uit. Oftewel: Hoe laat jij jezelf zien?

Ellen weet niet anders dan dat ze haar haren verft. Al voor haar 20e ontdekt ze haar eerste grijze haren tussen haar kastanjebruine haar. In het begin lukt het nog om ze zo nu en dan met natuurlijke henna te verstoppen, maar al gauw komt de echte verfkwast er met meer regelmaat aan te pas. Op haar 45e besluit ze te stoppen met verven.

Merijntje verft haar gemillimeterde haren op de kunstacademie zwart met een rode gloed. Als haar haren weer langer worden, krijgen ze hun natuurlijke kleur terug; donkerblond. Na de geboorte van haar zoon valt haar lange haar uit, ze knipt het kort en begint weer met kleuren. Ze is dan 32 en wordt niet lang daarna langzaam grijs. Rond haar 38e stopt ze met verven.

Grijs maakt je oud: feit of fabel?

Ellen draagt hier een broek en spijkerjasje van Cloud9, een blouse van 4funkyflavours en sneakers van Victoria. Merijntje heeft een rok en top van Zilch aan.

Waarom het besluit om niet meer te verven?

Merijntje: “Een beetje grijs is wel te verven. Eens in de 6 weken zit ik dan bij de kapper. Maar de kleurspoeling moet op een zeker moment om de 4 weken worden aangebracht. Mijn haren worden steeds doffer en krijgen minder krul. Ik vind het verschil tussen het natuurlijke grijs en de verfkleur helemaal niet meer mooi. Het voelt onverzorgd als ik niet op tijd bij de kapper zit met mijn uitgroei. Tijdens de opleiding tot kleuradviseur ontdek ik dat ik er zelfs veel ouder uitzie omdat het contrast tussen mijn haarkleur en mijn huid veel te hoog is. Mijn donkere kleur past van nature niet meer bij mijn ouder wordende huid. Het is mijn kapper die me aanmoedigt om te kijken hoe mijn haren eruitzien als ik stop met de kleurspoeling.”

Ellen: “Deels omdat ik het zat was om elke drie weken te verven, deels uit nieuwsgierigheid; hoe grijs zou ik zijn? Daarnaast voelde het niet goed meer om haarverfproducten te gebruiken. Ik gebruikte weliswaar een zo natuurlijk mogelijk merk, maar goed voor je haar en het milieu is het natuurlijk nooit. Zo’n anderhalf jaar daarvoor deed ik al eerder een poging, maar na een week of 8 kon ik het toch niet meer aanzien en begon ik weer met verven. Op dat moment was ik er blijkbaar nog niet klaar voor. Anderhalf jaar later wel. Makkelijk was het niet. Ik wilde mijn haar liever niet te kort knippen, maar die uitgroei is gewoon niet zo mooi als je, zoals ik, gewend bent aan best een donker koppie. Uiteindelijk heb ik wel een flink stuk van mijn haar af laten knippen en waren de laatste plukjes met verf er na iets meer dan een jaar uit. Achteraf gezien best snel.”

Grijs maakt je oud: feit of fabel?

Wat verwacht je als je stopt met kleuren?

Ellen: “Eigenlijk had ik verwacht nog grijzer te zijn dan ik nu uiteindelijk ben. Misschien was ik wel wat bang er ouder uit te gaan zien, maar als ik nu foto’s van mezelf zie van de periode mét verf vind ik dat het er nu veel natuurlijker uitziet, ondanks dat ik qua verf altijd wel voor natuurlijke kleuren dichtbij mijn oorspronkelijk haarkleur koos.”

Een grijze regenboog

Merijntje: “Ik verwacht dat mijn haren heel saai zullen zijn en ben bang om een grijs muisje te worden. Iets wat ik de jaren daarvoor al ben geweest door het vele zwart, antraciet en vergrijsde blauw wat ik graag droeg omdat het me een gevoel van rust gaf. Met mijn donker geverfde haar geef ik nog wat pit aan mijn look, denk ik op dat moment. Het tegendeel gebeurt. De donkere haarkleur maakt de lijntjes in mijn gezicht scherper. Dat zie ik pas echt goed als ik stop met verven en mijn haar alle kleuren van een grijze regenboog krijgt. Ik kan er nog met verwondering naar kijken. Egaal grijs is het namelijk helemaal niet.”

Grijs maakt je oud: feit of fabel?

Een paar jaar verder… Hoe voelt het grijze haar nu?

Merijntje: “Van het besluit om mijn haar grijs te laten worden heb ik nooit spijt gehad maar ik sta er wel elke dag bewust bij stil wat ik aantrek. Ik voel me jong van geest en dat mag ook in de kleding naar voren komen, maar ik vind het wel belangrijk dat daar balans in is. Tegelijkertijd heeft het ouder worden namelijk zijn zegeningen: je kunt veel meer uiterlijke zorgen loslaten, je wordt met de jaren wijzer. En ik vind het wel mooi als mensen dat terug laten komen in hun kleding.”

Grijsheid is ook wijsheid

Ellen: “Voor mij is het nog niet zo lang dat de verf er helemaal uitgegroeid is, maar het voelt veel beter dan ik had gedacht, ik zie mezelf veel meer in balans. En ik merk ook dat mijn haar zoveel blijer is en gezonder voelt. Ik zou echt niet meer terug willen. Het helpt dat ik regelmatig complimenten krijg. Veel mensen denken dat ik mijn haar zo bij de kapper heb laten verven.”

Grijs maakt je oud: feit of fabel?

Ellen heeft hier een top van Surkana aan met daarover een vest van Nomads. De spijkerbroek is privébezit. Merijntje draagt een broek van Tranquillo met daarop een top van Nomads.

Hoe zorg je ervoor dat je kledingstijl aansluit op hoe (jong) je je nu voelt?

Ellen: “Voor mij is er niet zo veel veranderd in hoe ik me kleed hoor. Van sommige kleuren ben ik niet meer zo overtuigd. Okergeel en oranje bijvoorbeeld. Maar ik draag het nog wel gewoon. Misschien dat Merijntje vanuit haar expertise beter antwoord kan geven op deze vraag.”

Het draait allemaal om balans

Merijntje: “Balans, daar draait het om. Als je grijs bent geworden sluiten gedempte kleuren vaak beter aan. Ze verzachten zelfs optisch de rimpeltjes in je gezicht. Ellen is qua huidtint en karakter in balans met wat donkerder, poederachtige, warme kleuren. Haar grijze haren passen van nature beter bij haar huid dan de geverfde. Door de ontstane harmonie kan Ellen meer doen met haar kledingkeuzes. Wil ze toch een keer een opvallende kleur dragen? Dan kan een diepe heldere warme kleur haar ook staan. Ik merk dit ook, maar dan andersom. Omdat koele heldere knalkleuren me goed passen, draag ik in tegenstelling tot een paar jaar terug weinig gedempte kleuren. Maar nu mijn haarkleur helemaal in balans is met mijn huidskleur, kan ik juist spelen met de zachtere pasteltinten als oudroze en zeegroen of helder warme tinten zoals oranje en rood."

Grijs maakt je oud: feit of fabel?

Denk eens terug aan jouw jeugd. Verfden mensen om je heen hun haar wel of niet en hoe vond je dat?

Merijntje: “Mijn moeder heeft haar haren nooit geverfd maar ik ken genoeg vrouwen van haar leeftijd die dat wel doen. Sommigen hebben spijt en zeggen: begin maar bijtijds met stoppen van het verven anders is de schok later zo groot. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit altijd wel heel mooi heb gevonden, een goede verfkleur die past bij de huid. En nog steeds kan ik schrikken van mijn eigen grijze haarkleur als ik in de spiegel kijk. Helemaal als ik er geen stylingproducten in heb zitten en naar de kapper moet. Me goed aankleden, klein beetje passende make-up dragen, rode lipstick erbij en ik voel me alweer een stuk beter.”

Ellen: “Mijn oma van moeders kant was prachtig wit en ze heeft altijd een best mooie volle haarbos gehouden. Afgezien van een keer een kleurspoeling kan ik me niet echt herinneren dat zij haar haar verfde. Mijn moeder is wat later begonnen met verven en is daar nu ook pas sinds een aantal jaren mee gestopt. Het is wel grappig, want mijn moeder had toen ze grijs werd eerst een grijze lok aan de voorkant en bij mij is het precies andersom. Mijn haar is aan de voorkant nog best donker.”

Grijs maakt je oud: feit of fabel?

Wat zijn jouw ultieme tips voor de reis naar grijs zoals die zo liefdevol genoemd wordt?

Merijntje: “De eerste tip: vraag je kapper om raad en zet door. Je kapsel en goede verzorging van je haar zijn goud waard! De tweede tip: ik ontdekte dat ik meer kleuren kan dragen dan vroeger. Het is alsof veel meer kleuren van nature bij me passen. Ik kan spelen met de heldere, volle of vergrijsde zachtere kleuren en beïnvloed mijn totale uitstraling op deze manier. Weten welke stijlen en pasvormen me goed passen, is de derde tip want hiermee voorkom ik het grijze muisjes gevoel wat niet bij mijn karakter past. Ja dus het handigste advies is: doe een kleurenanalyse met figuur- en stijladvies. Wat past bij jouw karakter is doorslaggevend, ook als dit wél een zachte lieve muis is.”

Focus op het eindresultaat

Ellen: “Wees niet te streng voor jezelf en kijk naar je sterke punten in plaats van dat je alleen maar die uitgroei ziet. Ik wilde zelf niet met low lights gaan werken omdat ik op dat moment echt klaar was met verfproducten. Maar dat kan wel een goede optie zijn, vooral als je nu donker verft. Focus op het eindresultaat, want jezelf zijn in alle volledigheid brengt heel veel rust. Wat ik verder onmisbaar vind is een goede verzorgende zilvershampoo van de kapper; laat ze maar schitteren die grijze lokken!”

Grijs maakt je oud: feit of fabel?

De culotte en het blousje met toekans zijn van Mademoiselle YéYé. Merijntje draagt er een top van Blutsgeschwister bij en Ellen een broek van Tante Betsy (de extra lange versie).

En dan de hamvraag: Maakt grijs haar oud; feit of fabel?

Ellen: “Mooi zijn heeft niets te maken met leeftijd. Als binnen en buiten in harmonie zijn, zie je dat terug in de spiegel en in je uitstraling. Dát is het allerbelangrijkste. Met of zonder geverfde haren is het altijd belangrijk om je geluk na te streven; dat kun je versterken door de kleding die je draagt en je bewuster te worden van pasvorm en kleuren. Wat mij betreft is het dus een fabel.”

Het ouder worden omarmen

Merijntje: “Wat Ellen zegt, daar sluit ik me volledig bij aan. Er zijn culturen waar grijs haar gezien wordt als een zegen en ook al zie ik bij mezelf niet elke dag dat dit feitelijk zo is, ik wil wel graag een voorbeeld zijn. Wat zou het mooi zijn als we het proces van ouder worden niet verstoppen, maar vooral durven laten zien hoe we ouder worden. ‘Beauty is in the eye of the beholder,’ zo’n mooie uitspraak. Die begint bij mezelf.”

Grijs maakt je oud: feit of fabel?

Tip!

Een laatste belangrijke tip: Ben jij geschokt dat jouw vriendin, dochter, moeder of oma stopt met het verven van haar haren en behoorlijk grijs wordt? Wees je bewust van jouw reactie. Je kunt van mening zijn dat dit geen goed besluit is omdat jij een andere visie hebt op veroudering. Maar niets is zo kwetsend als de afkeuring van een proces wat van nature plaatsvindt en waar iemand vanuit haar hart voor kiest. Tel tot drie.

Laat elkaar de schoonheid voelen

Kijk oprecht naar de vrouw die voor je staat. Wie is zij? Van nature is iedereen mooi zodra keuzes worden gemaakt vanuit zelfliefde. Zeker als we die schoonheid kunnen zien van elkaar en die durven benoemen over onze eigen mening heen, de schoonheid laten voelen aan elkaar.

Met onze outfits willen we je inspireren om te blijven experimenteren, onderzoeken, voelen naar wat past bij jouw verschijning. Heb je daarbij hulp nodig? Dan weet je ons te vinden!

Liefs, 
Merijntje & Ellen

 

Fotografie: Marloes Kroeskop

8 reacties

Erg leuk artikel van twee hippe grijsharige dames. Mooi haar en leuke kleding!

Mirjam

Ohhh………..Wat word ik hier blij van. Het geworstel van wel of niet verven ik ben dus niet de enige. Trouwens ook dit nog. Wat een verademing jullie prachtige winkel met zoveel mooie artikelen. Zo goed bezig, ook hier word ik gelukkig van.!!

Bernarda Schoutrop

Dit artikel is mij uit het hart gegrepen.
Vanaf mijn 30ste zag ik grijze haren.
Lang gekleurd, maar rond mijn 48ste
gestopt en nog altijd dankbaar dat ik ondanks een aantal minder leuke reacties heb doorgezet en mooi grijs ben geworden.

Ria Bleumink

Ik heb nooit complimenten gehad over mijn haar dat vanaf mijn 27 jaar al gekleurd moest worden wegens teveel grijs haar! Vorig jaar meches in mijn donkerbruin haar laten zetten om de overgang naar grijs te maken! Sinds ik volledig mijn eigen grijs kleur heb voel ik mij veel beter en heb nog nooit zoveel complimenten gekregen! Ineens valt mijn korte snit op! (Dezelfde als vroeger) en iedereen vraagt welk kleur ik op mijn haar heb! Spijt dat ik de stap niet eerder gezet heb! 😊

Christel

Ben nu ook blij met de stap naar grijs, kleur bekennen noem ik het! Mijn focus ligt nu op mensen met grijs haar,man of vrouw,oud of jong en kan niet wachten…grijs is ook wijs 😉

Mijnwillemijn

Ik begon ook al heel jong grijs te worden – ontdekte op mijn 15e mijn eerste witte haren – en begon het ergens rond mijn 23e te kleuren d.m.v. kleurspoelingen. Toen ik achterin de 20 was, moest ik al echt mijn toevlucht nemen tot meer permanente kleuringen, anders gaf het geen mooi resultaat. Ik weet het niet exact meer, maar ik geloof dat ik het ongeveer op mijn 55e rigoureus heb laten uitgroeien en door het flink te laten kortwieken, was de overgang naar grijs – wit eigenlijk – vrij snel doorlopen. En ik kreeg er zulke positieve reacties op! Vrijwel iedereen was enthousiast en ikzelf ook. En wat een rust: niet meer al na een dag of 10 zo’n witte streep over je hoofd door de uitgroei. En omdat ik gebruikmaak van een rolstoel viel dat ook nog eens iedereen onmiddellijk op, omdat ik natuurlijk door die positie een vrij uitzicht op mijn hoofd bood. Ik heb net als mijn moeder destijds spierwit haar, alleen achteraan is het een beetje peper-en-zout. Heel erg blij mee!

Henny Smeenk-Smale

Jullie vielen me al eerder op door de mooie foto’s met jullie prachtige haar. Goed om dit te lezen, ben zelf nog in tweestrijd wat te doen met m’n uitgroei. Fijn om jullie ervaringen dan te lezen, dank jullie wel!

Ruth

Yeeha! Dit had ik even nodig 😄. Bedankt!

Fabienne

Laat een reactie achter