• Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl
  • Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl

Handgebreide slow fashion

Al bijna 30 jaar zijn Anna Cales en Leon van den Broek de trotse eigenaren van INTI Knitwear. Als jonge, avontuurlijke backpackers maakten ze tijdens hun eerste reis naar Zuid-Amerika kennis met de prachtige natuur, kleurrijke cultuur en gastvrije mensen. Ze zijn er nooit meer helemaal weggegaan…

Ze startten een eigen label en vernoemden dat naar de zonnegod van de Inca’s. Inmiddels brengen ze een groot deel van hun tijd door in Zuid-Amerika, waar de basis ligt van hun merk. INTI werkt samen met de inheemse bevolking van Peru en Ecuador. Samen verwerken ze de beste kwaliteit Alpacawol tot eigentijdse truien en vesten.

Eerlijke productie van begin tot eind

Anna en Leon zijn betrokken bij het hele proces van de wol tot het uiteindelijke kledingstuk en doen dit allemaal in eigen beheer, zodat je zeker kunt zijn van een eerlijke productie van begin tot eind.

Blije alpaca’s in hun natuurlijke habitat

Laten we eens bij dat begin beginnen. De breisels worden gemaakt van de wol van een alpaca. Die wol komt uit Peru. Daar in het Andesgebergte, op 4000 meter hoogte, leven de alpaca’s in hun vrije en natuurlijke leefomgeving. De alpaca’s worden gehouden door lokale boeren. De beesten worden goed verzorgd en ook tijdens het scheren (lees vaak nog met de hand geknipt) lijden de dieren geen moment.

Een exclusieve wolsoort

Door de temperatuurverschillen op die extreme hoogte daar in de Andes, hebben de alpaca’s een speciale gladde en holle vezel ontwikkeld. Dat maakt deze wol uitermate zacht en licht van gewicht, maar het zorgt ook voor een grote mate van isolatie bij kou, terwijl het ademt bij warmte. Een unieke combinatie, die het uiteindelijke product uiterst comfortabel maakt.

De alpaca’s worden na zes maanden voor het eerst geschoren. Deze eerste scheerbeurt levert de zachtste én hoogste kwaliteit wol op. En dat wordt dus de babyalpacawol genoemd. De wol van deze jonge alpaca’s is langer en dunner dan van een oudere alpaca. Hierdoor voelt het extra zacht op de huid en kriebelt het niet.

Al duizenden jaren hofleverancier

Al heel veel eeuwen wordt de wol van de alpaca door de lokale bevolking in de Andes vereerd vanwege deze speciale eigenschappen. In het Pre-Inca tijdperk maakten zij er al exclusieve kleding van voor de koninklijke families!

Breisters, Señora Delia Amada and Señora Gilda Melinda

Nauwe betrokkenheid

Terug naar dat proces (er is ook zoveel te vertellen 😉 ) De wol wordt vervolgens meegenomen naar Ecuador, geverfd en na het drogen gesponnen.

Dan start het breien!

Anna en Leon hebben inmiddels zo’n 800 breisters voor hun werken, die (veelal vanuit huis) van de wol de meest prachtige truien, vesten en sjaals maken. Zo zijn de enthousiaste eigenaren heel nauw betrokken bij elke stap van het proces, van de ontwerpfase tot het verven en breien van de wol, maar ook de  distributie van Peru naar Ecuador en vervolgens naar Europa.

Links Anna Cales en rechts Elisa, in het atelier.

Slow fashion, eerlijk & verantwoord!

De term ‘slow fashion’ is dus wel van toepassing op dit merk. De kleding wordt tenslotte met de hand gemaakt met respect voor de natuur, culturen en mensen. Steek voor steek is elk item liefdevol gemaakt van hoogwaardige materialen, door lokale breisters. De pure intentie van slow fashion ofwel ‘good’, ‘clean’ en ‘fair’!

Een uniek pareltje, voor jou gemaakt!

Aan elk kledingstuk hangt een label met daarop handgeschreven de naam van de maakster. Er staat ook op vermeld hoeveel exemplaren er van gemaakt zijn en het hoeveelste unieke item daarvan voor jou is. Dat maakt het extra bijzonder toch?

Win een INTI sjaal!

Om te vieren dat we dit mooie merk dit seizoen aan de collectie van Love, Peace & Joy hebben toegevoegd, geven we een prachtige multicolor sjaal (t.w.v. € 49,95) weg. De sjaal is gebreid door Lenin Janacalto en het is het unieke 727e exemplaar van de 915 stuks gebreide sjaals in deze serie. Wil jij hem winnen? Laat een reactie achter en wie weet krijg je binnenkort een fijn pakketje in de bus.

Liefs,
Ellen

De winactie is gesloten. Saskia Blom-Fles deze mooie sjaal komt naar jou toe!

1 reactie

Zo mooi

Arrie

Laat een reactie achter