Lieve bezoeker,

Na bijna 13 ontzettend leuke, soms ook roerige en bovenal best intensieve jaren heb ik besloten om te stoppen met Love, Peace & Joy in de huidige vorm. Geen makkelijke beslissing omdat ik de keuze niet alleen voor mezelf maakte, maar ook voor een fantastisch team.

Op dit moment is de website daarom even niet beschikbaar. Ik neem een moment voor mezelf om over de toekomst na te denken.

Voor vragen over bestellingen of retouren van de afgelopen periode, kun je mailen naar info@lovepeacejoy.nl.

Liefs, Ellen

Met deze tips haal je meer uit je kledingkast

Het is voorjaar! Begint het bij jou ook al te kriebelen om het huis schoon te maken? En meteen die kledingkast mee te pakken? Misschien heb je de kleding in je kast al omgewisseld, aangepast aan het nieuwe seizoen of ben je dat nog van plan. In deze blog geef ik je praktische tips om meer uit je kledingkast te halen.

Als de zon begint te schijnen, begint het bij veel mensen te kriebelen: het huis moet schoon! Vaak is dit ook het moment waarop je de kleding in je kast omwisselt, aangepast aan het nieuwe seizoen. Nu een groot deel van de mensen thuis zit door de corona-crisis, wordt er grondiger opgeruimd dan ooit. Hierdoor zijn zelfs veel kledingcontainers in Nederland en België gesloten. Des te meer reden om eens te kijken welke kleding nog een tweede kans verdient. In deze blog deel ik praktische tips om meer uit je kledingkast te halen.

Een nieuwe beweging

Ik ben er als image consultant voorstander van om je kast eens in het half jaar door te spitten. Ik help er zelfs bij. Je houdt je garderobe fris, passend bij wie je bent en up-to-date. Ik inspireer je daarbij graag om anders te kijken naar de kleding die je kiest en draagt. Minder fast-fashion, minder belasting voor onze aarde.

In deze blog geef ik je vier ‘opruim-opdrachten’ om jou aan het denken te zetten. Opdrachten waarmee je kunt onderzoeken hoe jij kijkt naar de kleding in jouw kast. Om vervolgens veel bewuster te gaan kijken naar nieuwe aankopen.

1. Ruim je kledingkast op met één kledingstuk als uitganspunt

  • Pak het kledingstuk waar je op dit moment verliefd op bent, wat je het liefst elke dag aan zou trekken, waar je zó blij van wordt dat je gaat stralen. Schrijf op waarom dat kledingstuk zoveel met je doet. Welk gevoel geeft het je? Wat maakt je zo blij?
  • Hang dit kledingstuk in het zicht en vergelijk daarna alles wat je gaat opruimen met dit kledingstuk.
  • Maak drie stapeltjes van je kleding: 1. YES! 2. OKAY 3. MWOAH
  • Neem alle kleding door en schrijf je bevindingen op.
  • Bekijk je aantekeningen, wat valt je op?

 

Leerpunten en inzichten kunnen bijvoorbeeld zijn:
– Mijn stijl bij YES is zo anders in vergelijking met MWOAH.
– Ik vind alle OKAY kleding wat te saai voor mijzelf.
– Ik kan de OKAY kledingstukken niet combineren met andere stukken.
– Ik ben uitgekeken op de kleding bij MWOAH omdat ik het al zo lang heb.
– De stijl van MWOAH past niet meer bij wie ik nu ben.

Valt je ook iets op over de dessins en de kleuren? Zit daar een overeenkomst in per gesorteerde stapel? Zijn er kleuren die je nu niet meer wilt dragen en weet je ook waarom?

2. Hoe tijdsbestendig is jouw kledingkeuze?

Neem de kleding nog eens door en stel jezelf de volgende vragen bij de kledingstukken die OKAY en MWOAH zijn:

  • Hoe lang heb ik dit kledingstuk al?
  • Kocht ik het in een opwelling of ben ik hier een poosje naar op zoek geweest voordat ik het aanschafte?
  • Kocht ik het in de uitverkoop of heb ik ervoor gespaard?
  • Heb ik dit vaak gedragen, ja of nee? En hoe kwam dat?
  • Zitten er emoties aan vast die ervoor zorgen dat ik de kleding nu minder mooi vind? En kan ik die ook loslaten om er weer als nieuw naar te kijken?
  • Of zijn er emoties aan een kledingstuk waardoor ik het niet weg kan doen maar toch niet meer draag?
  • Als ik dit kledingstuk met een ander item kan combineren, zou ik het dan weer dragen?
  • Zou ik dit kledingstuk zowel zomer als winter kunnen dragen?

Als je kast helemaal leeg is, haal er dan meteen een sopje doorheen voordat je alles terughangt. Heerlijk, zo’n frisse start!

Pak de positieve dingen die je hebt opgeschreven over de stapel YES! van opdracht 1 erbij en formuleer nu voor jezelf een aantal waarden waaraan jouw kleding moet voldoen om er komende jaren weer plezier van te hebben. Waarden kunnen zijn: plezier, comfort, tijdloosheid, eigentijds, hip, makkelijk te combineren, kleurrijk, creatief, eenvoudig, uniek, enzovoort.

Kijk eens of je naar aanleiding van de antwoorden op de vragen én het formuleren van je waarden kledingstukken van de stapels kunt verschuiven.

De stapel MWOAH kun je voor nu apart opbergen, eventueel proberen te verkopen via internet of een tweedehandswinkel of na de coronacrisis wegdoen. Als kleding op de MWOAH stapel stuk is, maar nog wel potentie heeft voor de OKAY of YES! stapel, bewaar je het om -zo snel mogelijk- te (laten) repareren.

3. Jezelf extra uitdagen

Hang of leg YES! en OKAY terug in de kast, op soort kleding. Draai de haakjes van de hangers met OKAY zo dat je ze makkelijk uit de kast kunt pakken en de hangers met YES! hang je andersom. Als je jouw kleding niet kunt ophangen dan maak je stapeltjes die je verder weg (YES!) en voorop (OKAY) legt.

Daag jezelf uit om elke dag een nieuwe combinatie te maken

Nu ga je de komende tijd elke dag een OKAY kledingstuk kiezen en je zoekt er een ander kledingstuk bij dat je nog niet eerder in die combinatie hebt gedragen. Zo leer je jezelf creatiever kijken naar je kledingkast, herontdekt misschien waarom je het ooit uitkoos én je leert je kleding beter te waarderen.

4: Ontdek hoe saaie kleding basiskleding kan worden

Bij alle kleding waarvan je tijdens het opruimen dacht ‘dit is saai’, ga je een ander kledingstuk zoeken waardoor het geen saai kledingstuk meer is. Denk ook eens aan sjaals of andere accessoires in je kast.

Tips voor nieuwe combinaties:

  • Combineer een effen kleur met een dessin (of andersom), in het dessin kan de effen kleur terugkomen;
  • Combineer twee dessins met een overeenkomende kleur met elkaar;
  • Zoek een afbeelding van een gewone kleurencirkel, kies twee kleuren die tegenover elkaar op de cirkel staan (bijvoorbeeld een groentint tegenover een roodtint);
  • Laat een bos bloemen samenstellen rondom de kleur van een -in jouw ogen- saai kledingstuk en laat je verrassen door de bloemist. Welke kleurencombinaties zie je en kun je ook maken bij dat kledingstuk?
Vier combinaties met een lange rok van Blutsgeschwister. Foto 1: Met een blouse in dezelfde print. Foto 2: Met een shirt eveneens van Blutsgeschwister en een vest van INTI Knitwear. Foto 3: Met een basic vleermuistop van Zilch. Foto 4: Met een blouse van Zilch.

Nieuwe aankopen doen

De (nieuwe) waarden die voor jou belangrijk zijn bij kleding, ga je in het vervolg gebruiken als je iets nieuws wilt kopen. Wil je bewuster kopen, zorg er dan altijd voor dat een nieuw kledingstuk met minimaal 3 andere kledingstukken gecombineerd kan worden.

Welke kledingstukken geef jij een tweede kans?

Het is ook een leuke uitdaging om een kledingstuk dat al een poosje ongedragen in de kast hangt, weer helemaal tot zijn recht te laten komen door één nieuwe aankoop. Dus nu je toch niet naar de kledingcontainer kunt, kijk nog eens goed welke kledingstukken je op deze manier nog een kans kunt geven.

Mijn laatste tip: zet dit kledingstuk op de foto en vraag Ellen om raad!

Liefs,
Merijntje

1 reactie

Hoi Ellen,je tips zijn handig ,ik wil overstappen op een een aangepaste leeftijd lijn,een grijze duif van 63 jaar,haha>kleur vindt ik belangrijk.Ook is de kast te vol,en doe ook wel een miskoop zoals velen. Hartelijke groet Lenneke alvast bedankt.

lenneke

Laat een reactie achter