• Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl
  • Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl

Op visite bij…

Op een zonnige ochtend mag ik op visite komen bij Tante Betsy. Met mijn nieuwe groene vest aan kom ik aan bij het pand waar een grote poster aan de gevel hangt met het welbekende logo. Terwijl ik nog zoekend om me heen kijk waar ik precies moet zijn, staat eigenaresse Alisa al in de deuropening. “Ik kan wel zien waar je moet zijn, kom binnen!”

Het voelt meteen als een warm welkom. Met een kop koffie in de hand, word ik voorgesteld aan de aanwezige collega’s, Anita en Nicole en Alisa’s man die verstopt lijken te zitten achter een deur. Eén voor één komen ze gezellig binnen wandelen. Iedereen heeft zijn eigen functie binnen het bedrijf, zodat Alisa zich helemaal kan storten op het ontwerpen van de prints, kleding en alle andere creatieve taken.

Een rustige basis op het hoofdkantoor

Hoe het allemaal begon…

Alisa is één van de “moeders” van dit kleurrijke merk. Van de Kunstacademie ging ze naar een sociale opleiding, waarna ze ging werken met moeilijk opvoedbare jongeren. Maar toen ze zwanger werd, bleek dat te gevaarlijk en bleef ze als huismoeder thuis. Er waren wel ideeën om zelf kleding te gaan maken. “Vooral in de grotere maten miste ik leuke, kleurrijke kleding. Er waren wel concepten als Ulla Popken en Miss Etam, maar voor wat betreft de grote maten werd je daar nog niet heel vrolijk van. Alsof je er niet meer leuk uit mag zien met een maatje meer. Plús je betaalt er meer voor. Ook zoiets geks. Dat kan ook anders dacht ik toen.”

Pippi Langkous jurkjes

Tussen het idee en de uitvoering lag nog wel een hoge drempel. Tot haar ex vriend heel plotseling overlijdt en ze beseft dat alles in één keer voorbij kan zijn. “Ik legde toen mijn ideeën voor aan een andere moeder. We besloten om samen Pippi Langkous jurkjes te maken en Zweedse klompen te gaan verkopen. We zetten onze, nog niet gemaakte, jurkjes online en nog ruim voordat we de stof in huis hadden, was alles al uitverkocht. We hebben alles toen snel – en veel te duur – in Zweden moeten bestellen. Dat hadden we nooit kunnen bedenken.”

Het begin was er, maar toen de naam nog. “De naam Tante Betsy kwam midden in de nacht in me op. Ik werd wakker en dacht, dat is het! Het belichaamt het ultieme 70’s gevoel.” Het merk groeide en groeide. Er kwam een echte stenen winkel en er was al een goed lopende webshop. In 2012 vond haar compagnon het tijd voor wat anders en sindsdien doet Alisa het alleen.

Alisa (links) en Anita met de over the top herten print

“Eerder ontwierp ik de kleding aan de hand van de stof. De stof koos ik uit bij de groothandel. Daar ging ik, met de maxi cosy naast me, stoffen uitzoeken. Tegenwoordig ontwerp ik zelf de stof digitaal. Er zijn geen barrières meer en ik kan alles naar mijn eigen hand zetten.” Iets wat ze heerlijk vindt en zichtbaar van geniet.

Een fiep met printjes

“Ik was altijd al aan het ontwerpen en creëren. Dat kon al schilderend zijn, maar ook aan de hand van collages maken. Ik ben ook een fiep met printjes. Een snoepwikkel of iets dat ik in een ooghoek opvang van de televisie kan me al inspireren. Of zoals een aantal jaar geleden, een bonbondoos van Baronie met een barokke dame erop. Die heb ik jaren bewaard.”

Happiness in a dress

Beginnen met een leeg hoofd

Inspiratie genoeg dus in het hoofd van Alisa, maar hoe begin je aan een nieuwe collectie? “Ik begin iedere keer vanaf scratch. Met een leeg hoofd. Ik ga nu bijna op vakantie, zodat ik mijn hoofd leeg kan maken. Weg uit de dagelijkse sleur.” Al staat een creatieve geest nooit stil en krijgt ze ook inspiratie op vakantie.

Alles waar Alisa van houdt zie je terug in haar stoffen en kleding. “Vintage, kitsch, Tirol, kleur. Het is een hele lifestyle geworden.” Daardoor is het ook niet moeilijk om vooruit te denken. Zo is ze nu bezig met de zomercollectie voor 2020. “Doordat ik niet gebonden ben aan moderegels of modekleuren en mijn eigen stijl heb, is het niet lastig voor mij om nu al met 2020 bezig te zijn.”

Een kijkje in het grote magazijn

Alisa’s favorieten

Tot mijn verbazing draagt Alisa zelf eigenlijk nooit haar eigen printjes. “Ik ben eigenlijk meer van de zwarte kleding. Mijn huis is trouwens ook niet heel kleurrijk of kitscherig, maar alles is juist wit.” Collega Anita vult aan: “Als ze dan een jurk van zichzelf draagt, zijn het vaak de effen jurken.”

Wel heeft Alisa zo haar favorieten van deze collectie. “De okergele pixel jurk is wel een favoriet. En de ijsblauwe versie. Deze was namelijk niet gepland. Maar ik had de achtergrond alleen wat lichter gemaakt voor de drukker, zodat de pixels goed zichtbaar waren. Maar hij heeft hem wel gedrukt en hij is heel mooi geworden! De effen jurken vind ik zelf ook heel mooi, maar ook de over the top prints, zoals de hertenprint.”

Het is zo gezellig, dat de tijd voorbij vliegt. Ik mag nog een kijkje nemen in het magazijn of eigenlijk, in de snoepwinkel. Een grote ruimte vol vrolijke kleding, dat is toch smullen? En als kers op de taart mag ik ook alvast even spieken bij de zomercollectie van 2019, waar ze net de fotoshoot van gehad hebben. Helaas voor jullie, moet dat nog even geheim blijven. Maar ik kan jullie verzekeren dat het weer een prachtige collectie is!

Liefs,
Joyce

Laat een reactie achter