Pas geleden postte ik een berichtje op Instagram over het ontstaan van de Fair Isle breitechniek en daar kwamen hele leuke reacties op. In diezelfde week ontving ik een nieuwsbrief van Eribé met een aantal mooie foto’s van bij hen achter de schermen. Ik heb gevraagd of ik deze foto’s ook mocht laten zien in een blog. Dat mocht! Meteen een goede aanleiding om een wat uitgebreider verhaal te vertellen over dit merk.
Ontstaan uit een een verlangen naar creatieve vrijheid en een fascinatie voor breigoed
Uit dit verlangen geboren richtte de Schotse Rosemary Eribé in 1986 haar eigen knitwear label op. Destijds met een bescheiden begin assortiment, maar inmiddels uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van de welbekende breisels met het Schotse design.
Een betrokken familiebedrijf
Na de middelbare school ging Rosemary als jonge retailmanagement ‘leerling’ aan de slag in Hamburg. Deze ervaring was voor haar een eye-opener; ze leerde over twee zeer belangrijke en onderling gerelateerde onderwerpen; namelijk de menselijke natuur en verkoop. Ze kwam er tot het besef dat ze graag haar eigen bedrijf wilde starten om zo de vrijheid te hebben om verder te ontwikkelen en te creëren. Deze eerste ervaring heeft haar hele verdere carrière gevormd.
Na terugkeer in Schotland ging Rosemary studeren aan het prestigieuze Scottish College of Textiles (nu Herriot-Watt University). Ze specialiseerde zich in breigoed en na vier jaar behaalde ze een eersteklas bachelor degree. Rosemary werd vervolgens ingeloot voor een felbegeerde plaats op de Stirling University en St Margaret's College, Edinburgh. Hier leerde ze onschatbare vaardigheden voor haar vervolgstap: het daadwerkelijk starten van een eigen bedrijf, waarbij ze werd gesteund door haar familie.
De familie is inmiddels flink uitgebreid
Tegenwoordig is het nog steeds een echt familiebedrijf, maar de familie is flink uitgebreid ;). Inmiddels werkt het bedrijf samen met meer dan 250 ambachtelijke breisters in heel Schotland en Engeland, die samen zorgen voor hun mooie, met de hand gebreide assortiment. Hun ‘Made in Scotland’ label gaat de hele wereld over. Alles draait om de betrokken mensen; het team, de breisters, de leveranciers, de agenten, de verkopers en uiteraard hun klanten. Er wordt veel aandacht besteed aan elke persoon die betrokken is in de keten.
Zo wordt er goed geluisterd naar de ‘eindgebruikers’ ofwel klanten en hierdoor hebben ze geleerd om luxe breigoed van hoge kwaliteit te maken passend bij verschillende lichaamsvormen, huidskleuren en culturen. Prachtige traditionele Schotse gebreide kleding, maar dan in een eigentijds en kleurrijk jasje, waarin je je positief, jong en gelukkig voelt!
Een stukje Schots erfgoed in je kledingkast
De ontwerpers zijn specialisten in hun vakgebied, vooral in de historische breitechniek Fairisle (Fair Isle). Het is voor hen echt een passie om patronen, kleuren en natuurlijke garens op een innovatieve manier te mixen om zo deze unieke gebreide kleding te creëren.
De kledingstukken worden gemaakt met behulp van kennis die van generatie op generatie is doorgegeven.
De Fair Isle traditie
En dan nog even over die Fair Isle breitechniek… Deze techniek is vernoemd naar een eiland in het noorden van Schotland ergens halverwege de Orkneyeilanden en Shetlandeilanden, waar het is ontstaan. Fair Isle breiwerk werd pas echt bekend toen na de Eerste Wereldoorlog de mode wat meer ongedwongen werd en gebreide kleding als bovenkleding steeds populairder.
Een prins als trendsetter
Prins Edward van Engeland maakte de truien helemaal hip tijdens het golfen en zette een echte trend. Zoals met alle trends volgde ook een dip in de populariteit waardoor er in 1983 zelfs een heuse Shetland Knitwear Association opgericht werd, omdat men bang was dat de kennis van het Fair Isle breien anders zou verdwijnen. En tegenwoordig passen de truien en vesten met de traditionele patronen en prachtige kleuren weer helemaal in het duurzame modebeeld. Mooi toch zo’n traditie?
Belangrijke (ecologische) feitjes
Het Schotse merk houdt de ecologische voetafdruk laag door gebruik te maken van de wol van Shetlandschapen die leven op de Shetlandeilanden, ten noorden van Schotland. De wol van deze schapen is van nature bestand tegen het vaak barre en gevarieerde klimaat op de Shetlandeilanden. De schapen lopen vrij rond en eten vaak zeewier van de kust. Het scheren gebeurt op een absoluut diervriendelijke wijze. De wol wordt gesponnen en vervolgens gebreid op de Shetlandeilanden met behulp van lokale, kleine bedrijven waar al meer dan 20 jaar mee samengewerkt wordt.
De verwarming kan ook meteen een graadje lager
De kleding die er uiteindelijk van gemaakt wordt is slijtvast (gaat dus járen mee), is in lichte mate waterbestendig, licht van gewicht, comfortabel, winddicht, ademend en natuurlijk warm. De verwarming kan dus ook meteen een graadje lager ;)
Mocht je meer willen weten over onze collectie van dit merk of nog vragen hebben, laat het me weten. Binnenkort ga ik weer op pad om de nieuwe collectie voor het komende najaar uit te zoeken!
Liefs,
Ellen
1 reactie
Ben geïnteresseerd in de faire isle producten !