• Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl
  • Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl

Stralend van binnenuit

Er zijn periodes in je leven dat alle kleding die je aantrekt mooi staat. Dat jij je in vrijwel alles wat je draagt goed voelt. Liefst je hele leven lang. Maar soms zijn er periodes dat het niet lukt om de juiste kleding in de kast te vinden waarin jij je lekker voelt. In deze blog vertel ik je aan de hand van twee voorbeelden én mijn eigen verhaal wat je kunt doen om daar verandering in te brengen.

Voorbeeld 1: Een te chique jurk

Je bent op een feest en hebt een chique jurk -die je weinig draagt- aangetrokken. Je hoopt dat de jurk in de smaak valt bij de jarige, want voor haar heb jij je zo mooi gekleed. Ondanks de zorgvuldig gekozen outfit voel je je ongemakkelijk, want feestjes zijn nou eenmaal niet je favoriete bezigheid. Je gaat liever naar de film met een vriendin of bent thuis met een boek op de bank. Een vriendin komt bij je staan. Ze is in haar element, want van feestjes met veel mensen wordt ze gelukkig. Het feestelijke pak dat ze draagt staat haar schitterend. In het voorbijgaan roept iemand tegen haar “Wat zie jij er stralend uit!”. Je vriendin bloost en lacht: “Dat zegt iedereen op dit moment!”. En jij denkt: Nou, dat overkomt mij nooit!

Een kledingkeuze die (niet) past bij jouw karakter

Dit voorbeeld is een situatie waarin jij je van nature niet zo prettig voelt en ondanks je bewust gemaakte kledingkeuze voelt deze niet senang. De kans is groot dat de chique jurk (die je niet voor niets zelden draagt) niet aansluit op jouw karakter. Je vriendin is in haar element, die voelt zich van nature al prettig op een feestje en houdt van aandacht. Die eigenschappen laten haar al stralen vóórdat ze een kledingkeuze maakt.

De jurk op de foto is van CissiochSelma en het appelgroene vestje van Zilch combineert er perfect bij.

Maar misschien zit er nog een diepere laag in. Want waarschijnlijk had jij, als je lekkerder in je vel had gezeten, een andere kledingkeuze gemaakt en had het je niet uitgemaakt wat de jarige van je outfit zou vinden. En dan had je je misschien toch fijn gevoeld op dat feestje, ook al zijn feestjes niet helemaal jouw ding.

Voorbeeld 2: Een fijne jas

Nog niet zo lang geleden kocht je een jas in een kleur die je al een hele poos in de winkel zag hangen. De kleur, het model, het dessin; alles trok je aan in die jas. Zodra je hem aantrekt en in de spiegel kijkt, voel je: dit ben ik! Vandaag maak je een wandelingetje door het park en wip je even langs de bakker. Het is heerlijk weer. De lente begint al een beetje te komen. Mensen groeten je vriendelijk, glimlachen al naar je voordat jij gedag hebt gezegd. Bij de bakker raak je meteen in gesprek met de verkoopster achter de toonbank.

Andere inspireren met jouw uitstraling

In dit voorbeeld is alles in balans! Je voelt je goed, je doet iets wat je fijn vindt, draagt een kledingstuk wat bij jouw emotie, kleur en stijl past en hierdoor ga je vanzelf stralen. Mensen die jou zien (zelfs onbekenden) pikken dat op en je wordt spontaan begroet of mensen beginnen een praatje. Jouw uitstraling inspireert mensen bewust of onbewust om ook op zoek te gaan naar wat hen laat stralen. Hoe bijzonder is dat?

Deze set is van Tranquillo, je kunt de rok met de top in dezelfde print combineren of afwisselen met een effen top.

Toen en nu

Als ik in mijn fotoalbums blader zie ik grote verschillen bij mezelf. Ik zie achteraf vaak precies hoe ik in mijn vel zat, terwijl ik dat op het moment dat de foto gemaakt werd niet altijd door had. Bovenstaande foto uit 2014 is daar een voorbeeld van. Onze zoon is dan vier. Ik worstel in die periode flink met de combinatie van het moederschap, het runnen van een eigen bedrijf en mijn persoonlijke ontwikkeling.

De kleding voor de shoot zocht ik zorgvuldig uit, want ik ben ook dan al verzot op mooie kleding. Ik ben nog geen image consultant, de wens om personal shopper te worden staat al wél op een papiertje. Ik vind de foto mooi… maar ik ben het nu niet meer.

De jumpsuit op de foto is van IEZ, het donkerblauwe vestje van Blutsgeschwister is precies de goede kleur om erbij te combineren.

Drie jaar na deze fotoshoot ontvang ik tijdens de opleiding tot image consultant mijn eerste kleurenanalyse. Wat ben ik verrast dat mijn docent me het advies geeft heldere kleuren te gaan dragen. Ik ben van binnen een introvert type en op dat moment in mijn leven sta ik niet graag op de voorgrond want ‘stel je voor wat mensen van me zouden vinden’. Ik kies gedempte, zachte kleuren. Hoe mooi ik knallende kleuren vind, ik durf ze niet te dragen. Sterker nog: mijn oog trekt naar donkere, ingetogen kleuren omdat die me op dat moment rust geven. Na die analyse gooi ik mijn kledingkast rigoureus om. Nee, niet alles gaat weg, maar er is inmiddels wel heel veel veranderd aan de kleding in mijn kast.

Een echte ‘Merijntje-stijl’

De volgende stap tijdens de opleiding zijn het stijl- en figuuradvies wat ik zelf mag ontvangen van mijn docent. Creatief, klassiek en kek-gamin. Deze stijlpersoonlijkheden geven me nog elke dag inzicht in mijn eigen kledingstijlen en ik begrijp hoe ik die kan mixen om er écht mijn eigen stijl van te maken.

Combineer de jumpsuit van Bakery Ladies in groen met een rood vestje zoals bijvoorbeeld deze van Blutsgeschwister voor een verrassende combinatie.

Vind de liefde voor jezelf

In de twee voorbeelden die ik aan het begin van deze blog geef, herken ik me beiden. Als ik nu naar een feestje ga, trek ik iets aan waarbij ik me niet afvraag wat anderen van me vinden. Ik trek iets aan waarvan ik weet: dit ben ik. Voorbeeld twee is wat ik mee heb gemaakt naarmate ik mijn kledingstijl beter kon definiëren en hetgeen ging dragen waar ik echt blij van word en waarvan ik nu weet: dit pas bij mij.

Dit is een proces van vele jaren waarvan het ontdekken van een eigen kledingstijl een klein onderdeel is. En die ontwikkeling heeft alles te maken met het vinden van de liefde voor jezelf.

Je straalt!

Herken jij je hier ook in? Bedenk dan ook het volgende:
Zelfliefde is een onderdeel van de kunst om te stralen van binnenuit. Lukt het je te starten met het waarderen van wie jij bent als mens met al je eigenaardigheden, dan is de kans groot dat mensen tegen je gaan zeggen: je straalt!

Vind je het ingewikkeld om je eigen kledingstijl te (her)vinden? Bijvoorbeeld na een moeilijke periode in je leven waarin de aandacht even niet naar jezelf en je persoonlijke ontwikkeling ging, maar naar anderen? Begin dan eens met het kopen van een bos bloemen voor jezelf, in jouw lievelingskleur(en).

Het is belangrijk dat je in perioden dat jij je goed voelt, weet wat je draagt en onderzoekt wat dit met je doet. In perioden dat het leven wat minder eenvoudig voor je is, kun je op zulke kennis terugvallen. Maak dus regelmatig foto’s van jezelf!

Aandacht geven aan je uiterlijk is een vorm van liefde geven aan jezelf. Ik geloof oprecht dat ieder mens daarvan beter in zijn vel komt te zitten. Kom je er zelf niet uit, dan help ik je graag op weg. De sessie ‘heldere kijk op kleur, figuur en stijl’ is één van de middelen om te ontdekken waar jij nu staat met jouw kledingstijl en wat deze je in de toekomst kan brengen.

Liefs,
Merijntje

Laat een reactie achter