• Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl
  • Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl

Trendkleur 2019: Overstag voor bruin?

Bruin is het nieuwe zwart. Tenminste, als je de trendwatchers mag geloven. Nu volg ik de trends niet op de voet, ik hou me er eigenlijk helemaal niet mee bezig. Ik ben gewoon gek op leuke jurkjes en mooie kleding. Meestal is het lekker kleurrijk, maar dit seizoen laat ik mij verrassen...

In mijn kast zijn weinig donkere kleuren te vinden. Als ik tijdens de najaarsshoot voor Love, Peace & Joy min of meer bij toeval veel bruin aantrek, krijg ik veel complimenten en ja, ik moet het zelf ook toegeven: Wat is bruin veelzijdig!

 

Veilige kleuren

Als puber en twintiger droeg ik heel veel zwart. Ik voelde me er lekker veilig in en ook wel een beetje anders dan anders. Mijn ouders verzuchtten regelmatig of ik niet iets vrolijkers aan kon trekken. Pas na mijn dertigste ben ik eindelijk naar ze gaan luisteren. Er kwam langzaam aan steeds meer kleur in mijn kast.

Opvallend veel bruin

De laatste jaren overheersen rode en roze tinten, ik voel me er net zoals met het zwart in mijn jongere jaren, lekker veilig in. Ik weet dat de kleur rood goed staat bij mijn donkere haar en val daar dan ook vaak op terug. Als de nieuwe najaars- en wintercollecties de shop van Love, Peace & Joy binnen druppelen, zoek ik bijna automatisch naar vrolijke kleuren. Dit seizoen kom ik opvallend veel bruin tegen. Niks voor mij… Of toch wel?

Tijdens de fotoshoot mag ik als eerste een gebreide jurk van 4funkyflavours aan. Wat een mooie stof! Lekker stevig, dat is wel zo handig met mijn ronde vormen. Het chocoladebruin van de print staat erg mooi bij mijn donkere haar, het wit maakt het geheel lekker vrolijk en helemaal niet zo winters en donker als ik verwacht bij de kleur bruin.

Via de Instagrampagina van Love, Peace & Joy vang ik een reactie op van Merijntje, de kleurenexpert in ons bloggersteam. Ik ben toch wel benieuwd naar die verrassende trendkleur van dit seizoen en we raken erover aan de praat. Merijntje: “Alle bruintinten vallen onder de categorie neutrale basiskleuren. Ze zijn vrij makkelijk met elkaar én met andere kleuren te combineren. Het is niet voor niets dat schoenen, tassen en riemen vaak in bruintinten worden uitgevoerd!” En ja, dat merk ik wel als ik een vrolijke oranjebruine pet bij mijn jurkje opzet.

Er is een bruin voor iedereen

Merijntje vertelt mij later, als ik laat weten zo verbaasd te zijn dat bruin mij eigenlijk best leuk staat en helemaal niet zo suf en saai als ik had verwacht, dat er een bruin is voor iedereen. “Bruin gaat van beige tot cognac tot zand tot sepia tot pure chocoladebruin. Er is een bruintint voor iedereen. Dus ook voor jou!”

Bruin is niet alleen voor ‘herfsttypes’

Merijntje bekijkt de foto’s van mijn bruine jurkjes en vertelt nog meer van haar kennis van kleur en kleding. “In de dessins van de jurkjes die je draagt zie je dat het effect van de kleuren waaruit het dessin bestaat meespeelt in het effect op jouw uiterlijk. In de geblokte jurk zie je dat de offwhite kleur als basis in hoog contrast staat met de donkerbruine wiebertjes. De jurk wordt er levendig en helder van, maar blijft ook iets zachts uitstralen, juist dankzij die bruine tint. Dit maakt ook dat deze jurk dus prima gedragen kan worden door heldere types die koel óf warm zijn. Vaak hoor ik reacties bij het zien van bruintinten als ‘Nee, ik ben absoluut geen herfsttype, dus ik kan geen bruin dragen.’ Maar dat is dus een aanname.”

Dankzij de uitleg van Merijntje snap ik beter waarom ik me zo prettig voel in deze jurk. Met het oranjebruine vest van Zilch erbij kan ik op een warme herfstdag zo naar buiten. Het zachte bamboe van het vest zit al net zo lekker als de jurk.

Een andere kleur die je bijna niet tegenkomt in mijn kast is blauw. Net als bruin, vind ik dat al snel wat te donker. Als ik voor de fotoshoot een stijlvolle jurk van Mademoiselle YéYé aan heb, waar zowel donkerblauw als bruin in de print zit, ben ik alweer verbaasd. Ook deze jurk vind ik mooi staan en geeft mij een zachte uitstraling.

Tegenpolen op de kleurencirkel

Volgens Merijntje kun je bruin heel goed met donkerblauw combineren: “Wat je vaak terugziet in dessins met bruintinten is dat de basis bijvoorbeeld koel van kleur is, zoals blauw. Cognac met blauw is een schitterende contrasterende combinatie, omdat cognac een beetje naar oranje neigt en oranje en blauw tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen. Zo’n dessin is ook weer geschikt voor warme en koele types.”

De jurk Attitude Dance met de opvallende okergele bloemenprint móet ik gewoon ook nog even passen. De gele bloemen die op sterren lijken maken het bruin van de jurk warmer. Volgens Merijntje is geel bovenal een heldere, stralende kleur. En dat is wat ik doe met dit jurkje, stralen!

Bruin wordt mijn nieuwe zwart

Als ik een paar dagen na de fotoshoot de eerste foto’s bekijk moet ik bekennen; ik ben best een beetje verliefd geworden op de kleur bruin. Het is een mooie basiskleur die ik verrassend goed met andere kleuren kan combineren. Bruin met geel, met oranjebruin en zelfs met mijn favoriete rood. Het is mij wel duidelijk, bruin wordt mijn nieuwe zwart!

Laat een reactie achter