• Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl
  • Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl

Unieke combi’s maken: ook jij kunt het!

Haalde jij vroeger ook de verkleedkist gevuld met oude kleding van je moeder overhoop? Of tekende je veel? Voor kinderen is spel en creativiteit van belang voor de persoonlijke ontwikkeling. Maar de meeste kinderen raken dit een beetje kwijt als ze volwassen worden. Ik was er daar zeker één van. Maar in kleding vind ik dit helemaal terug. In deze blog neem ik je mee naar de schoonheid van het spel. Het effect: je leert unieke combi’s maken.

Creativiteit als uitlaatklep

Creatief-zijn is één van de belangrijkste drijfveren in mijn leven. Van kleins af aan was het voor mij broodnodig om creatief bezig te zijn. Ik had moeite met leren maar deed wel hard mijn best. Om bij te komen van het harde werken, werd mijn uitlaatklep de creativiteit. Als kind uitte zich dat vooral in spelen met de barbies, tekenen, zingen, pianospelen en me verkleden. Spelen bracht me tot rust, maakte me vrolijk en zorgde ervoor dat ik in balans bleef.

Unieke combinaties maken

Spelen en creatief zijn voor volwassenen, wordt volop gestimuleerd. Je kunt cursussen doen om weer te leren spelen zodat je de kennis die je opdoet kunt inzetten voor je bedrijf. Ik zag een TED-talk over het terugbrengen van Joy in je leven door je te focussen op kleurrijke vormen in je omgeving. Of je kunt allerhande cursussen lettering en illustreren volgen. In het boek wat ik op dit moment lees (The Artist’s Way) neem ik op aanraden van de schrijfster mijn innerlijke kunstenaarskind mee op pad om op een losse, vrolijke manier inspiratie op te doen. En reken maar dat dit inspiratie geeft, óók op het gebied van unieke combinaties maken met kleding. 

Neem je innerlijke kunstenaarskind mee op pad

Graag help ik ook jou in deze blog op weg, ik geef wat voorbeelden van oefeningen die je zou kunnen doen en ik deel mijn inspiratie met je in de outfits die ik samenstelde voor deze blog.

Ingrid draagt hier een fijne wollen trui van Danefae gecombineerd met een spijkerrokje van Mademoiselle YéYé, een opvallende rode panty en de te gekke sneakers van Victoria

Zelf aan de slag

Oefening 1: etalages in de stad
Ga wandelen door de stad. Bekijk de etalages van kledingwinkels. Neem de tijd om in je op te nemen wat je ziet. Zo spot je waarschijnlijk de laatste trends op de aangeklede etalagepoppen. Maak notities van wat je ziet, wat je aanspreekt, wat je verrast of maak een foto met je mobiel als een combi je aanspreekt.

Thuis ga je bekijken wat je verzameld hebt. Pik er een combi uit en kijk of je deze combinatie op jouw manier kunt vertalen. Je kijkt niet alleen naar de kleuren maar ook naar de mix van dessins en de mix van de stoffen.

De combi die jij maakt hoeft niet gelijk te zijn aan wat je hebt gespot in de stad. Verwissel de kledingstukken onderling van kleur, stof en dessin. Zag je een rode wollen jas op een roze geruite broek? Hoe is het om een rode gestippelde broek met roze effen jas te dragen? Je draait wat je zag het als het ware om en geeft er een eigen draai aan.

Vestje van Surkana, blouse en tas van Zilch en broek van Very Cherry.

Ik kwam uit op de combi hierboven. Mij valt op dat groen en roze dé combi is van dit moment. Ik word er zelf ook heel blij van. Weer eens iets heel anders dan blauw en roze. Bijzonder aan deze combi is de streep op het vest die ik combineer met de bloemen van de blouse.

Oefening 2: behang uit de interieurzaak
Ga een interieurzaak binnen en vraag of je de monsterboeken met stalen van het behang dat ze verkopen in mag zien. Wat zie je? Wat valt je op? Zoom in op de details.

Laat je inspireren door vormen, prints en structuren

Welke vormen komen terug, zijn het de bloemen of zijn het de grafische vormen die je aanspreken? Is het contrast hoog? Of is het contrast laag? Zijn er details zichtbaar, zoals een ribbeltje, een gouden stip of is het behang glad en effen?

Vergeet niet om je handen over de structuren te laten gaan.

Maak notities van wat je ziet en vraag of je foto’s mag maken. Bekijk het resultaat thuis. Hoe zou jij dat wat je gezien hebt kunnen omzetten naar een toffe outfit?

Blouse van Blutsgeschwister, jeans, vest en tasje van Surkana.

Ik kwam uit op deze combi, hier geshowd door Ingrid: Een schitterend botanisch bloemendessin met het frisse groen als accentkleur en een beetje roze doet me denken aan een subtropische bloemen- en plantenkas. Met dat heerlijk bordeauxrode vest erbij en de comfy zwarte jeans kleedt Ingrid zich opvallend én relaxed.

Oefening 3: knippen en plakken
Pak een stapel tijdschriften en knip beelden uit die je aanspreken.

Het gaat niet alleen om kleding maar om alles wat je mooi vindt: illustraties, dessins, interieurs, kleurenstaaltjes, beelden in de natuur. Vind je het fijn om ook teksten uit te knippen en op te plakken? Voeg die gerust toe. Denk niet te veel na over het waarom van je keuzes maar laat je gedachten de vrije loop.

Vervolgens pak je een leeg wit vel en ga je de uitgeknipte afbeeldingen daarop leggen. Schuif de knipsels tegen elkaar aan en kijk of je nieuwe collages kunt maken met alles wat je verzameld hebt. Wat je mooi bij elkaar vindt, plak je op. Als je klaar bent, het vel is helemaal vol, er is geen wit stukje meer over, zet je het neer en kijk je er op een afstandje naar.

Wat valt je op? Zijn er vormen, structuren, kleuren die terugkomen? En hoe heb je die gecombineerd met elkaar op het vel? Wat springt er op dit moment uit voor jou en kan je inspireren om een kleding-combi mee te maken?Blouse van 4funkyflavours met daarover een vest van C'est Beau La Vie op een broek van Surkana

Ik kwam uit op deze combi: de witte broek geeft me rust en een frisse beleving, gecombineerd met een kleurrijke bloes met geometrische print én een vest in mijn favoriete kleur van dit moment.

Oefening 4: combinatie met drie kleuren

Pak er een kleurencirkel bij (eenvoudig te googelen). 

a. Kies kleur 1 op de cirkel, bijvoorbeeld blauw.

b. Welke kleur ligt er tegenover kleur 1?
Tegenover blauw ligt bijvoorbeeld oranje.
Dan ga je een stap naar links.
Bij oranje zie je daar een meer gelige oranje.
Dat is kleur 2.

c. Ga dan een stap naar rechts vanaf de kleur tegenover kleur 1.
Bij kleur 1 is dat een diepere oranje, beetje richting rood zelfs.
Dit is kleur 3.

d. Je gaat een combi maken met die 3 kleuren.
Bedenk welke kleur voor jou het meest aanwezig mag zijn. Is dat kleur 1, 2 of 3?
De andere kleuren kun je als accenten terug laten komen of je gaat werken met kleur-tegen-kleur contrasten. Net waar jij je prettig bij voelt.Broek van C'est Beau La Vie, blouse van Seasalt, vest en sjaal van INTI Knitwear en sneakers van Victoria

Ik kwam uit op deze combi: Ik begon bij de petrol blouse en combineerde die met de roestoranje broek en knalroze sjaal. Dit is een combi die ik zonder deze oefening nooit had bedacht!

Verras jezelf

Welke oefening spreekt jou aan en wil jij ook gaan doen? Daarna kun je in je eigen kast duiken om combi’s te maken of je kunt op een andere manier gaan winkelen (ook online natuurlijk). Je zoekt nu niet meer naar vaste setjes maar gaat je best doen om jezelf te verrassen. Misschien trek je deze keer wel iets aan wat je nog nooit gedragen hebt. Wij zijn heel benieuwd naar het resultaat en dol op jullie foto's!

Liefs, Merijntje

2 reacties

Leuk om te lezen. Zo doe ik het inderdaad ook al jaren… heerlijk dat “inspiratie shoppen “ zowel live als online❤️

Anyel

Hallo Merijntje
Prachtige blog en hele mooie outfits! Dank je voor de tips.
Heldere kleuren vind ik prachtig en heb inmiddels ontdekt dat deze kleuren, vooral in de winter te heftig voor mij zijn.
De leuke voorbeelden inspireren me om nog eens goed in mijn kast te kijken of er nog meer combinatiemogelijkheden zijn.
Hartelijke groet, Joke

Joke

Laat een reactie achter