Met ons allen hebben we een grote invloed op de impact die kleding heeft op het milieu en de samenleving. Daarom is het belangrijk dat we aandacht besteden aan de stoffen waarvan deze gemaakt zijn. Natuurlijke en duurzame stoffen bieden niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de gezondheid en het welzijn van de mensen die deze kleding maken.
Dan zijn er nog de keurmerken zoals Oeko-Tex en GOTS die ervoor zorgen dat deze stoffen op een verantwoorde en duurzame manier worden geproduceerd en verwerkt. Oeko-Tex is een onafhankelijk keurmerk dat garant staat voor de afwezigheid van schadelijke stoffen in textielproducten. Het GOTS keurmerk (Global Organic Textile Standard), gaat verder dan alleen het gebruik van biologische vezels en stelt ook eisen aan sociale criteria en milieubewuste productieprocessen.
Je kunt zelf wel degelijk een verschil maken
Door bewust te kiezen voor kleding gemaakt van duurzame materialen en met keurmerken als Oeko-Tex en GOTS, kunnen we samen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van duurzaamheid in de mode-industrie en bijdragen aan een betere toekomst voor de planeet en haar bewoners. In deze blog bespreken we de eigenschappen van verschillende soorten (duurzame) stoffen, de voor- en nadelen en de rol die keurmerken spelen bij het maken van overwogen keuzes.

Tencel™ (lyocell)
Tencel™, vaak ook wel lyocell genoemd, is een duurzaam materiaal dat wordt geproduceerd uit houtpulp. Het is 100% biologisch afbreekbaar en heeft een zeer laag waterverbruik tijdens de productie. Tencel™ heeft een hele zachte textuur, het voelt glad aan, heeft een mooie glans en valt soepel. Deze stof wordt vaak gebruikt voor het maken van jurken en blouses, maar je ziet het ook steeds meer terug in sportkleding en ondergoed vanwege de ademende eigenschappen. Tencel™ is daarnaast een sterke stof, die lang meegaat. Tencel™ is een product van het bedrijf Lenzing, zij hebben deze vezel ontwikkelt. Tencel™ is een merknaam van het materiaal lyocell, maar het materiaal is dus in principe hetzelfde.
Onze basics van Chills & Fever en Tranquillo zijn gemaakt van Tencel en ook een deel van het ondergoed van dit laatste merk is gemaakt van deze heerlijke zachte stof. Je kunt wel raden hoe fijn dit draagt!

EcoVero™
Ook EcoVero™is een product van Lenzing. Het lijkt erg op viscose en wordt geproduceerd uit duurzaam hout en pulp. Het heeft een lage milieu-impact en is biologisch afbreekbaar.
Veel van onze merken gebruiken inmiddels EcoVero™ en het wordt dan ook steeds bekender. Het materiaal draagt fijn en blijft mooi. Merken als Surkana en Mademoiselle YéYé (en meer) gebruiken deze stof voor een groot deel van hun collecties.
Biologisch katoen
Biologisch katoen wordt geteeld zonder het gebruik van pesticiden en andere schadelijke chemicaliën. Het is zachter en hypoallergener dan conventioneel katoen en heeft een lagere milieu-impact. Biologisch katoen wordt gebruikt voor het maken van allerlei soorten kleding, van T-shirts tot jeans. Let er bij biologisch katoen op dat het een GOTS keurmerk heeft. Het GOTS-label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt en er gelden verschillende kwaliteitseisen.
Een paar van onze merken die veel biologisch katoen gebruiken zijn Blutsgeschwister, CissiochSelma, Nomads en Seasalt Cornwall. Zij hebben eveneens het GOTS keurmerk en Blutsgeschwister is daarnaast lid van de Fair Wear Foundation. Deze organisatie is gericht op mensenrechten en veilige, waardige en behoorlijk betaalde arbeid. Ook niet onbelangrijk!

Bamboe
Bamboe is een snelgroeiende plant die regenereert vanuit de eigen wortel. Herbeplanting is dus niet nodig. Daardoor is het duurzaam en weinig belastend voor het milieu in de teelt. Het is ook een sterk en zacht materiaal dat jarenlang meegaat. Het verwerken van bamboe tot textiel kent soms wel wat haken en ogen, dus dat is een punt om op te letten. Er zijn namelijk twee methodes waarmee de vezels tot stof verwerkt kunnen worden; een mechanische en een chemische methode. Bij de chemische methode worden chemicaliën ingezet, je kunt wel nagaan dat die voor mens en milieu schadelijk zijn. Bij bamboe kan het dus goed zijn om je wat verder in het productieproces te verdiepen.
Zilch is een merk dat bekend staat om de prachtige basics van bamboe. De bamboestoffen die zij gebruiken zijn geheel op mechanische wijze geproduceerd. De mechanische verwerking van de bamboevezel is kostbaarder en arbeidsintensiever, maar er worden geen schadelijke stoffen of chemicaliën bij gebruikt.
Linnen
Linnen is gemaakt van de vezels van de vlasplant en staat bekend om zijn duurzaamheid en ademende eigenschappen. Het heeft een ruwe textuur en kreukt gemakkelijk, maar is zeer geschikt voor het maken van zomerse kleding, zoals broeken en jurken.
Daarnaast heeft de vlasplant minder water en pesticiden nodig dan katoen en is ook het productieproces zelf weinig belastend voor het milieu. Ook bij linnen kun je letten op keurmerken als GOTS en Oeko-Tex. GOTS noemden we hierboven al even bij biologisch katoen en als een kledingstuk het Oeko-Tex keurmerk heeft, dan bevat het geen schadelijke stoffen. Dus beter voor je huid en gezondheid, maar het zegt niets over eerlijke productie of belasting van het milieu tijdens het productieproces.
UVR Berlin heeft een aantal mooie tops van linnen in de huidige collectie en kijk ook eens naar de pakken van Cloud9 als je voor dit materiaal gaat!

Gerecycled polyester
Gerecycled polyester wordt geproduceerd uit gerecyclede plastic flessen en verpakkingen ofwel polyester dat opnieuw gebruikt wordt. Het heeft dezelfde eigenschappen als conventioneel polyester, maar een veel lagere milieu-impact. Er hoeft geen nieuw polyester te worden geproduceerd, dus het bespaart op grondstoffen. Veel kledingstukken zijn niet uitsluitend van polyester gemaakt, maar een mix met andere materialen. Dat maakt het lastiger en zelfs vaak onmogelijk om ze te recyclen. Een punt om op te letten als je gerecycled polyester overweegt.
Een nadeel van gerecycled polyester blijven de microplastics die loslaten bij het wassen. Het maakt niet uit of kledingstukken van nieuw of gerecycled polyester zijn gemaakt; beiden dragen helaas bij aan vervuiling door microplastics. De Guppyfriend waszak vangt polyester en nylon microdeeltjes op die bij het wassen vrijkomen en anders in zee terechtkomen. De waszak houdt 100% van de plasticvezels tegen, dus die willen we graag als tip meegeven mocht je een aankoop van (gerecycled) polyester overwegen.
Gerecycled polyester wordt vaak gebruikt voor het maken van sportkleding en jassen, ook vanwege de waterafstotende eigenschappen. Wij hebben een aantal jassen van Ragwear in ons assortiment die gemaakt zijn van gerecyled polyester.
Wol
Wol is een wat complex onderwerp, maar wij noemen het hier toch, omdat het naar onze mening vooral de schaalgrootte is die veel problemen veroorzaakt bij de productie van wol. Bij kleinschalige productie lopen de kuddes van land naar land, 'maaien' de dieren zelf het gras en bemesten de grond. De wol levert inkomsten op voor de inheemse bevolking waardoor zij hun grond kunnen behouden en niet gedwongen zijn deze te verkopen aan grote (industrie)bedrijven. Aangezien de wolmerken waarmee wij werken uitsluitend met kleine familiebedrijven werken, die ook nog eens heel veel respect hebben voor hun dieren, vinden we de voordelen van wol zeker het noemen waard.
Wol is een volledig natuurlijke vezel, het heeft uitstekende isolerende eigenschappen en het is 100% biologisch afbreekbaar. Wol is ook erg stevig en het slijt nauwelijks waardoor het een leven lang meegaat. Natuurlijke wol is zeer geschikt voor het maken van warme kleding, zoals truien en vesten.
Eribé en INTI Knitwear zijn wolmerken in onze collectie waar wij volledig achter staan en die absoluut diervriendelijk zijn. Op dit moment verdiepen we ons ook in duurzame collecties wollen onderkleding, daarover hopelijk later dit jaar meer nieuws!
Nog even dit…
Wil je bewuste(re) keuzes maken in welke stoffen je kiest? Let dan vooral op de keurmerken zoals die hierboven ook al genoemd zijn of informeer bij een merk (of bij ons) wat er bekend over is want, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kunnen er grote verschillen zitten in de productie en verwerking van de stoffen. Bij al onze producten vind je onder specificaties de precieze samenstelling van een kledingstuk en eventuele keurmerken worden daar ook vermeld. Op onze merkenpagina’s vind je ook meer informatie over het merk in het algemeen en hoe zij tegen duurzaamheid aankijken. En bij vragen mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!
P.S. In deze blog hebben we ons vooral gericht op de stoffen cq. materialen. Duurzaamheid binnen de kledingbranche omvat natuurlijk meer. Daar zullen we een volgende keer aandacht aan besteden.
1 reactie
Ik ben heel blij dat jullie dit artikel hebben geschreven en zo bijdragen aan de bewustwording van klanten over de kleding die ze kopen en hoe het gemaakt wordt. Ik probeer altijd een bewuste keuze te maken maar heel veel bedrijven weten niets over herkomst van hun kleding en zijn er ook niet mee bezig. Ik zou zeggen, ga zo door, ik ben trots op jullie!