• Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl
  • Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl

Voorjaarsmusthave: Het witte vestje

In de collectie van Love, Peace & Joy zijn dit seizoen veel verschillende witte vestjes te vinden. Wist je dat ze heel geschikt zijn om je garderobe een frisse look mee te geven? In deze blog duik ik in op de betekenis van wit en deel ik vijf tips met je om een wit vestje met andere kledingstukken te combineren.

Het lichte karakter van wit

Eerst wat vakkennis: Een kleurenanalyse gaat uit van de natuurlijke eigenschappen van het uiterlijk. Ik werk met het 78 colorsystem en dit systeem gaat uit van zes karakteristieken van kleur: helder, gedempt, warm, koel, licht en diep. De karakteristieken worden zo uitgezocht en op een bepaalde volgorde gezet dat ze passen bij jouw uiterlijk, in balans zijn met jou. Wit valt onder de karakteristiek licht.

Is je haarkleur licht van kleur? Dan is de kans heel groot dat je een lichte karakteristiek in je kleurenpalet hebt en dat jij je fijn voelt bij lichte tinten. Dan kun je van nature al veel kanten uit met witte vestjes en heb ik tips voor je die je inspireren om daarmee te experimenteren.

Als je donker haar hebt, een wat dieper getinte huidskleur of grijs haar met donkere gedeeltes, is diep vaak een karakteristiek in jouw natuurlijke kleurenpalet. Is een wit vestje dan niet te licht voor jou? Nee. Dat hoeft niet zo te zijn. Hoe pas je die mooie witte vestjes dan toe? Geen paniek! Ik ga je helpen.

Marloes (links) draagt een kort wollen vestje op een jumpsuit en Lillian (rechts) een lang vest op een wat langere jurk. De jumpsuit en jurk zijn van Mademoiselle YéYé, het wollen vestje is van INTI Knitwear en het lange vest (van bio-katoen) is van Tante Betsy.

De eigenschappen van wit

De kleur van het licht

Voeg alle kleuren van het lichtspectrum bij elkaar en er ontstaat wit. Niet voor niets een kleur die je terugziet in de spiritualiteit. Wit staat voor onschuld, openheid, puurheid, kwetsbaarheid, rust en frisheid. In onze Westerse cultuur wordt wit gebruikt als kleur voor de trouwjurk, in verschillende Oosterse culturen wordt wit gebruikt als kleur voor de rouw.

Omdat wit alle kleuren in zich heeft en net als zwart dus eigenlijk geen kleur is, kun je wit met alle andere kleuren combineren. Een zogeheten neutrale kleur. Handig!

Op het moment dat je wit draagt gebeurt er iets anders met je dan als je andere kleuren draagt. Natuurlijk heeft elke kleur zo zijn eigen effect maar bij wit gebeurt er vanwege de puurheid in zijn karakter iets bijzonders. Wit kan echt iets extra’s betekenen voor je uitstraling.

Wit opent

Mijn persoonlijke ervaring (als voorheen fervent zwart-drager) is dat ik veel ontvankelijker word voor de emoties en gevoelens in mijn omgeving, ik sta als het ware meer ‘open’. Als ik wit draag, zorg ik ervoor dat ik stevig in mijn schoenen sta, dat ik in staat ben om te ontvangen wat er op mijn pad komt en ermee om kan gaan.

Mijn 5 tips voor jou

Deze 5 tips helpen om combinaties te maken met de witte vestjes. Ik wil je hiermee inspireren om te onderzoeken wat de effecten zijn voor jou. Uiteindelijk gaat het erom dat je keuzes maakt die bij jou passen én het is super leerzaam als je weet waarom dat zo is!

Tip 1: Hoog contrast

Van links naar rechts: Vestje van INTI Knitwear, jurk en top van Tranquillo, jurk van 4funkyflavours, blouse van Bakery Ladies.

Hou jij van felle heldere kleuren en sta je stevig in je schoenen, heb je van nature overwicht en ondervind je daarvan geen hinder? Of zou je in bepaalde situaties graag overwicht willen uitstralen en ben je niet bang om het experiment aan te gaan? Dan is tip 1 voor jou:

Maak een hoog contrast. Trek een top aan die vol van kleur is en draag het witte vestje erop. Het effect is dat je zakelijk overkomt, het effect is ook dat je de helderheid van de combinatie versterkt. De kleur van de top wordt optisch feller.

Tip 2: Laag contrast

Van links naar rechts: Vest van Zilch, jurk van Froy & Dind, T-shirt van Mademoiselle YéYé, jurk en jumpsuit van Tranquillo.

Hou je van zachte kleuren en ben je een zachtaardig persoon, ben je van nature toegankelijk en vind je dat prettig? Of ben je juist iemand die snel en direct reageert en zou je graag wat zachtheid willen toevoegen aan je uitstraling zodat mensen je makkelijker zullen benaderen? Dan is tip 2 voor jou: Maak een laag contrast. Trek een lichte pastelkleurige top aan en draag het witte vestje daarop. Het effect is dat jij als toegankelijk wordt ervaren.

Tip 3: Dessins combineren met wit

Van links naar rechts: Kort vestje van Blutsgeschwister, jurk van 4funkyflavours, jurk van Bakery Ladies, jurk van Tante Betsy en jurk van Blutsgeschwister.

Hou je van creatieve kledingcombinaties? Dan is er een veelvoud van toepassingen mogelijk voor combinaties van kledingstukken met dessins gedragen met het witte vestje.

Wit past bij alle kleuren.

Je kunt kijken naar dessins waar wit in terugkomt om een duidelijke verbinding te maken tussen het vestje en het dessin. We denken vaak dat de kleuren die we dragen precies bij elkaar moeten passen maar ons oog vermengt de kleuren op een afstand en dit schept meer mogelijkheden dan je denkt. De wittinten hoeven dus niet per sé precies gelijk aan elkaar te zijn. Voordeel: je zult het witte vestje heel veel dragen omdat het overal bij past.

Je kunt ook kijken naar dessins waar juist geen wit in zit. Een dessin met een veelvoud aan kleuren gecombineerd met een wit vest kan het dessin zelf en dus jouw uitstraling rust geven.

Tip 4: Koele of warme kleuren

Van links naar rechts: Vest van Blutsgeschwister, jumpsuit van Bakery Ladies, blouse van Zilch, jurk van Mademoiselle YéYé en blouse van Zilch.

Er zijn veel wittinten. Van crème tot offwhite tot spierwit. Je kunt je blindstaren op de juiste wittint als je deze in een groot vol vlak gaat dragen, maar als het om vestjes gaat, heeft wat je onder het vestje draagt veel invloed op de witte tint. Zo maken koele tinten het wit koeler, heldere tinten maken het wit helderder en warme tinten maken het wit warmer. Ik nodig je uit om ermee te gaan spelen.

Tip 5: Experimenteer!

Van links naar rechts: Vest van INTI Knitwear, jurk van Tranquillo, blouse van 4funkyflavours, top van IEZ en top van Mademoiselle YéYé.

Onderzoek het effect van de combinaties die ik hier als voorbeeld geef en stap daarmee eens uit de comfortzone waarin je misschien vaak zit. Zo koos ik afgelopen winter voor het off-white vestje van INTI. Het is, als ik me vast zou houden aan het principe van mijn koele, diepe karakteristiek, een wat te warme tint voor mij en licht is ie al helemaal. Maar ik hou van de natuurlijke, zachte uitstraling van het materiaal van de wol, de vorm van het vest en door de manier waarop ik het toepas kan ik er toch mijn creatieve stijlpersoonlijkheid in kwijt.

De ideale voorjaarsopfrisser

Snap je nu dat we witte vestjes een echte musthave vinden? Ze kunnen je helpen om weer eens anders naar je kledingstijl te kijken. Ik ben benieuwd hoe jij de tips gaat toepassen en of het je lukt om eens iets anders te doen dan je gewend bent te doen met jouw garderobe!

Liefs,
Merijntje

Laat een reactie achter