• Snelle bezorging
  • Vaste lage verzendkosten
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl
  • Snelle bezorging
  • Vaste lage verzendkosten
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl

Wat trek je aan naar een uitvaart?

Het overlijden van een naaste is één van de heftigste momenten in je leven. Je weet vaak precies waar je was en soms zelfs wat je aanhad op het moment dat je hoorde van het overlijden. Kleding helpt ons geheugen om het heftige moment als teken in de tijd te markeren, om houvast te bieden. Dan volgt de uitvaart… Wat trek je aan? En waarom? De vraag naar gepaste kleding lijkt ineens zo futiel. Ik help je met deze blog een stukje op weg bij het kiezen van geschikte kleding.

Kleding is een luxeproduct en daardoor vergeten we soms de oorspronkelijke waarde ervan. Terwijl die eenvoudig is: kleding biedt bescherming, een laagje tussen jou en de wereld. Kleding kan helpen om je staande te houden op momenten waarin het leven moeilijk is. Waarin je zachtheid wilt voelen om te worden getroost. Waarmee je kunt laten zien dat je gaf om degene die is overleden. Zo bezien is het kiezen van kleding voor een uitvaartplechtigheid helemaal niet futiel.

Voor wie kleed je je?

Naar een uitvaart ga je met meerdere redenen die verschillen per situatie. Je bent er voor familieleden. Je bent er voor je vriend of vriendin wiens naaste is overleden. Je bent er voor jezelf, omdat je afscheid wilt nemen van een naaste.

De eerste vraag die jij je kunt stellen als je kleding gaat uitzoeken voor een uitvaartplechtigheid is: voor wie ga jij je kleden? Door jezelf deze vraag te stellen kun je prioriteit geven aan wat voor jou belangrijk is in de uitstraling die je kiest.

• Kun je jouw naaste eren door kleding te kiezen die past bij het karakter van de overledene?
• Kende je diegene goed of juist niet? Kun je bedenken waar diegene van hield? Of kun je dat navragen als je twijfelt over je kledingkeuze?
• Ga je naar de uitvaart om een vriend of vriendin te steunen die jouw troost kan gebruiken, wat zou die het liefste willen?
• Wat past binnen de kringen van de overledene? Is er een bepaalde etiquette waar je rekening mee kunt houden?

Het gaat niet over ego’s

Ik denk dat je het wel met me eens bent als ik zeg dat een uitvaartplechtigheid zelden gaat over het ego van de genodigden, dus mijn advies is: Zorg dat wat je draagt in evenwicht is met jouw ingetogen kant. Dat wil niet zeggen, dat je je niet met aandacht en stijlvol kunt kleden.

Is zwarte kleding een must?

In vroegere tijden en zeker in de 19e eeuw was het in Europa gebruikelijk om in een periode van rouw zwarte kleding te dragen. Er stond een vaste periode voor het dragen van zwart en de kleding moest voldoen aan verschillende regels, zodat anderen konden zien dat iemand in de rouw was.

Die tijd is, zeker in Nederland, grotendeels wel voorbij. Meer dan ooit wordt er gekozen voor een heel persoonlijke invulling van het laatste deel van ons leven en het afscheid nemen daarvan. Daarmee is er tegelijkertijd meer ruimte gekomen voor kleur en is zwarte kleding zeker niet altijd een must.

Maar het kan ook anders. Wist je dat het koningshuis geen zwart maar wit draagt tijdens een uitvaartplechtigheid van een overleden familielid? Tijdens het afscheid van prinses Christina onlangs, weken ze daar overigens vanaf en droeg iedereen, op verzoek van de prinses, kleur. Het was haar wens om van de herdenking geen zware, formele gelegenheid te maken.

Ingetogen keuzes

Als er geen uitzonderingen gelden, dan voelt het waarschijnlijk prettig als je niet opvalt tussen de andere genodigden. Als het op de kleuren die je kiest voor je kleding aankomt, val je minder op als je kiest voor ingetogen kleuren als donkergroen, petrol, donkerblauw, bruintinten, grijstinten, bordeauxrood of paars. Niet opvallen geldt ook voor de schoenen die je draagt bij je outfit: zorg dat ze een geheel vormen met je outfit.

Kies je outfit met aandacht en liefde

Waar het vooral om gaat, is dat je voor deze gelegenheid met zorg aandacht besteedt aan je uiterlijk. Alleen als je heel zeker weet dat de overledene het gewaardeerd zou hebben als je in een versleten spijkerbroek met gympen komt en jij voelt je daar goed bij, trek het dan vooral aan. Maar in de meeste gevallen kies je beter een stijl die je kunt omschrijven als gekleed. Op het moment dat je aandacht geeft aan je uiterlijk, is dat indirect een blijk van liefde voor de overledene en voor jezelf.

Troost halen uit kleding

Kies voor kledingstukken die van zichzelf stijl hebben door het ontwerp van het kledingstuk, de bijzondere details of het materiaal. Een schitterend uitgevoerd vest in een ingetogen kleur zoals het donkergroene lange vest van Tante Betsy is een mooi voorbeeld van een keuze die zorg en aandacht uitstraalt zonder dat het meteen een té formeel kledingstuk is. Het fijne van dit vest is dat je je omringd met zachtheid. Een troost op zich.

Dessins of toch liever niet?

Een mooi colbertje komt vrijwel altijd gekleed over. Mag dat colbertje een dessin hebben? Ja, zeg ik, zeker als je weet dat dit past bij de overledene. Je kunt dit colbert met print (van hetzelfde merk als het vest) combineren met een rustige effen top, pantalon, jurk of rok. Zo breng je rust in je outfit waarmee het totaal toch ingetogen overkomt.

Een bijzondere blouse met mooie kraag straalt zorgvuldigheid uit. Met een dessin op de blouse kun je sfeer creëren. Dat hoeft geen schreeuwerig dessin te zijn, kijk maar hoe mooi en rustig de blouse met groene print van Blutsgeschwister overkomt. Creatief, eigen en niet teveel van het goede. Toch iets te opvallend wat jou betreft? Met een vest of truitje erover kun je de kleur en print ook subtieler aanwezig laten zijn.

De herinnering blijft

Ooit las ik een advies dat de kleding die je naar een begrafenis of crematie draagt, kleding moet zijn die je niet graag draagt. Zodat je de kleding zelfs weg zou kunnen doen na de uitvaart, omdat er anders nare herinneringen aan zouden kleven.

Verdriet is onderdeel van ons leven

Het verdriet wat je hebt om degene die is overleden of om de nabestaanden geeft liefde voor de persoon weer, liefde voor het leven, het laat zien dat je gaf om degene die is overleden. Verdriet is een grote kracht die misschien niet fijn voelt, maar wel onderdeel is van ons leven.

Mijn advies: Probeer aan de kleding die je draagt de herinnering te koppelen van datgene wat jou verbond met de overledene, datgene wat je mooi vond aan hem of haar. Zo kan de kleding die je draagt op een uitvaart geen nare herinnering, maar juist een hele liefdevolle worden.

Liefs,
Merijntje

Laat een reactie achter