• Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl
  • Gratis verzending vanaf € 150
  • Snelle bezorging
  • Duurzame & betrouwbare verzending via Fietskoeriers.nl

Zo stijl jij je zakelijke outfit

Wat maakt een outfit zakelijk? En hoe stijl je jouw outfit op een manier die past bij jou persoonlijk? Vanuit verschillende werksituaties weet ik hoe belangrijk het is om er representatief uit te zien. Maar wél graag op jouw manier. Daarover gaat deze blog.

Je bent eigen baas of zzp-er

In mijn werk heb ik geluk: ik mag mezelf laten zien middels de kleding die ik draag. Voor elke eigen baas en zzp-er, is het steeds belangrijker geworden om zichtbaar te zijn als de persoon die je bent. Op social media of tijdens netwerkborrels is het fijn als de kleding die je draagt aansluit op jouw persoonlijkheid. Het zorgt ervoor dat jij je comfortabel voelt en zelfverzekerd, dat straal je uit en trekt nieuwe klanten.

Je werkt in loondienst

Als je in loondienst werkt, heb je soms te maken met kledingvoorschriften waaraan je je moet houden of er zijn ongeschreven regels waarvan jij denkt dat jij je hieraan moet houden. Ik zie daar helaas maar al te vaak een worsteling. Het lukt veel vrouwen niet om de stijl die bij ze past in hun zakelijke outfit te verenigen. Koop jij soms ook goedkope, slecht zittende kleding, waarin je je eigenlijk de hele dag niet lekker voelt? Zonde! Ik vind dat dit anders kan.

Hier combineer ik een zakelijke witte blouse met een Blutsgeschwister broek met een speels printje. Door daarnaast een vestje van Le Pep toe te voegen in een aparte kleur, geef ik eigenheid aan deze combinatie.

Een leidinggevende functie vraagt een andere uitstraling dan een mentorfunctie

Wat moet of wil je uitstralen?

Voor elke functie die je invult in jouw werkende leven zijn eigenschappen nodig die je kunt inzetten om het beste uit je werk te halen. De effecten van deze eigenschappen kun je versterken door de kleding die je draagt. Een leidinggevende functie vraagt een andere uitstraling dan een mentorfunctie. Vraag je dus ten eerste af: wat heb ik nodig in mijn functie? Wordt er overwicht van mij verwacht of toegankelijkheid? Creativiteit of orde en regelmaat? Moet ik serieus overkomen of mag er ook een stukje humor in mijn outfit aanwezig zijn? Hoe sta ik hier zelf in en hoe zichtbaar mag dit zijn?

Zeven stijlvormen die je uitstraling ondersteunen:

1. Hoge contrasten | Hoge contrasten in je kleding verhogen je overwicht, geven autoriteit. Denk maar aan het zwart met witte kledingstuk van de advocaat. Het letterlijke zwart wit geeft helderheid van geest aan.

2. Lage contrasten | Lage contrasten in je kleding verhogen je toegankelijkheid. Mensen ervaren je als een zachtaardig persoon omdat jouw kleuren nuance uitstralen. Dit is handig om in te zetten als er een luisterend oor van jou wordt verwacht.

Een goede jas, zoals deze van Danefae, die past bij je zakelijke uitstraling maakt de outfit af voor als je naar buiten gaat.

3. Yin en Yang | Yin kun je zien als de donkere maan en staat voor de vrouwelijke natuur. Yang kun je zien als de heldere zon en staat voor de mannelijke natuur. In kleding vinden we deze elementen ook terug: Hoekige, heldere vormen zoals een rever van een colbert of puntig kraagje van een blouse staan voor Yang. Zachte, ronde vormen zoals een sweater met ronde schoudervorm voor Yin.

Beïnvloed je uitstraling met mannelijke en vrouwelijke vormen

Harde, heldere kleuren en hoge contrasten staan voor Yang. Zachte, wat meer gedempte kleuren en minder hoge contrasten staan voor Yin. Hetzelfde geldt voor de ‘aaibaarheid’ van de materialen en het soort patronen in de kleding die je draagt. Met deze elementen kun je volop spelen om de uitstraling die jij wenst voor je te laten werken.

4. Toegankelijke kleurkeuzes | Door kleuren te kiezen die aansluiten op jouw natuurlijke kleuren, creëer je toegankelijkheid. Een top in de kleur van jouw ogen straalt per definitie betrouwbaarheid uit. Hetzelfde geldt voor oorbellen in de kleur van je ogen.

De jurkjes van Le Pep zijn ideaal om zakelijk te dragen. De sjieke details aan het kraagje en de zakjes maken het voor mij helemaal af.

5. De betekenis van kleur | Kleuren stralen vrijwel altijd een bepaalde boodschap uit. Heel algemeen gezegd: Rood staat voor liefde, kracht, geaard en stevig in je schoenen staan, maar ook voor gevaar. Blauw staat voor betrouwbaarheid, structuur maar ook voor saaiheid. Wit staat voor puurheid, onschuld maar ook voor afstandelijkheid. Zo kan ik alle kleuren afgaan maar wat ik vooral wil zeggen: Wees je bewust van de effecten en maak een bewuste keuze voor de kleur die je draagt en de uitstraling die je daarmee krijgt. Sta jij op een bouwkavel orders uit te delen aan bouwvakkers in een zachtroze jurkje, dan kán het zijn dat je boodschap niet helemaal overkomt zoals jij zou willen… 😉

Dit jurkje met botanische print van IEZ kan zakelijk ineens heel goed in combinatie met een zwart colbertje. Zo zet je een kledingstuk zowel zakelijk als privé in. Twee vliegen in één klap. 

Geef je uitstraling een boost met de patronen die passen bij jouw boodschap

6. De patronen op je kleding | De collectie van Love, Peace & Joy is gevuld met mooie patronen op de stof. Zoom eens in en word je bewust hoe effectief een patroon voor je kan werken. Wil jij uitstralen dat je een hart voor de natuur hebt, dan zijn botanische prints een goed idee. Ben jij creatief én gestructureerd, dan geef je je uitstraling een boost met grafische patronen.

7. Puntjes op de i | Vergeet niet goed te kijken naar de keuze voor panty’s en schoenen, maar ook sieraden en accessoires. Die maken jouw outfit namelijk helemaal af. Wees je bewust van de effecten: Sneakers sportief én eigenwijs of creatief, alles met hakken wordt vrouwelijker en alleen al omdat je langer wordt, krijg je overwicht. Veterschoenen zijn vaak wat meer Yang, ballet-achtige schoenen worden al snel meisjesachtig. De panty in een kleur uit je jurk of rok en in de kleur van de schoenen geeft eenheid en rust. Een langere ketting creëert openheid, een kortere trekt de aandacht meteen naar je gezicht en zorgt voor overwicht.

Zoom in op de patronen: Hier zie je een jurkje van Tranquillo met grafische print gecombineerd met een zwarte colbertje. Zo creëer je een outfit die vrouwelijk, creatief én zakelijk is. 

Wat past bij jou?!

Kleding maakt de man. En de vrouw dus ook! Ik geloof dat kleding een grote bijdrage levert aan die eerste indruk. Wat houdt jou nog tegen om dit middel in te zetten voor de wijze waarop jij wilt overkomen?!

Het mooiste is dat jij je comfortabel en eigen voelt in jouw outfit. Door even stil te staan bij de genoemde stijlvormen heb je talrijke elementen in handen om dit aan jezelf te gunnen. Ook op je werk!

Liefs,
Merijntje

Laat een reactie achter