Blij van retro stofjes

14 januari 2016 4 reacties Ellen Das

Eens in de zoveel tijd gaan we naar Amsterdam om de nieuwe collectie van Huisteil uit te zoeken. En dat is altijd weer een feestje!

Vaak kopen we in via de website van Leonie, het creatieve brein achter Huisteil creaties, maar zo af en toe is het fijn de nieuwe collecties weer even echt te bekijken en voelen. En natuurlijk leuk te combineren met een gezellig dagje Amsterdam. Zo’n bezoekje is ook wel een beetje gevaarlijk, want in het echt zijn de spulletjes altijd nog veel mooier dan op een foto. Ik word er dan ook enorm hebberig van en verbaas me er steeds weer over hoe er met nieuwe stofjes in nieuwe printjes en kleuren toch weer de meest verrassende combinaties te maken zijn.

Veel meer dan alleen een mooi product

Huisteil creaties is een uniek merk dat wordt bedacht en ontworpen in Nederland en gemaakt in een klein atelier in Indonesië. Dat atelier is in eigen beheer van eigenaresse Leonie en de medewerkers werken er in vast dienstverband, met een eerlijk loon en onder absolute fair trade omstandigheden. Een merk dat dus veel meer is dan alleen maar een mooi product.

Het is al vaker voorgekomen dat mensen tegen mij zeiden: “Ellen, je hebt een foutje gemaakt, Huisteil is verkeerd geschreven!” Misschien wel leuk om daarom een keer het ontstaan van de naam uit te leggen, want dat is best een grappig verhaal. Leonie begon namelijk in 1998 vanuit HUIS met het maken van heuse HOUSEbroeken. Van daaruit ontstond al snel naam ‘Huis-style’ maar dit paste niet zo goed in de vorm van het beeldmerk (een huisje) en het kwam de leesbaarheid niet ten goede. Toen is de naam omgebogen tot HUIS-TEIL (beter bekend als wasteil). En een wasteiltje geeft mij wel weer dat gevoel van nostalgie dat je krijgt bij de retro stofjes die gebruikt worden. Zo is het cirkeltje toch nog rond. Wel eens leuk om te weten toch?

Woont samen met Paul in het mooie centrum van Zutphen en is moeder van Merijn (2003) en Tije (2006). Ellen wordt blij van het voorjaar, fotograferen, ondernemen, wilde bloemen, retro printjes, vintage meubels & servies, oude stadjes.