De kracht van kleur op elke leeftijd

20 februari 2018 18 reacties Merijntje Betzema

Herken je dit? Je lichaam verandert: er ontstaan rondingen waar je ze vroeger niet had. Je gezicht verandert: karakteristieke lijnen worden dieper. Je haar verandert: er ontstaan andere kleuren en de structuur wordt anders. Help! Wat kun je doen om toch dat ‘jonge’ gevoel te behouden?

Misschien ben je (meer) zwart gaan dragen, omdat je denkt dat dit afkleedt of neig je naar wijdere kleding om je rondingen te verhullen. En grote kans dat je je haar blijft verven in de oude kleur, omdat je nog niet toe bent aan jouw ‘wijze’ anderskleurige haren. Heel herkenbaar voor velen en ook heel begrijpelijk. Maar leven is veranderen. En meegroeien is de kunst. In deze blog wil ik aandacht geven aan de veranderingen die deel zijn van het proces van ouder worden én vooral: waar doe je nu wél goed aan en wat kun je soms beter laten?

Laat de natuur zijn werk doen

Natuurlijke kleuren

Wat jij bij je draagt aan natuurlijke kleuren, zijn de kleuren die de natuur als het ware voor jou heeft uitgekozen. Ook daar hoort het proces van veranderen bij. Het is een hele stap om dit te accepteren, maar het is de belangrijkste stap. Heb je weleens goed gekeken naar jezelf en gezien hoe mooi je bent? Dat jij het waard bent om aandacht te geven aan hetgeen jij gekregen hebt? Het klinkt logisch, maar juist die kleuren die je bij je draagt zijn de kleuren die je ook het beste in je kleding terug kunt laten komen.

Oefening voor de spiegel: warm of koel?

Met de kleding in je kledingkast kun je al een beetje onderzoeken wat jou staat. Dikwijls zijn jouw echte lievelingskleuren de kleuren die bij je passen. Soms is het dragen van die kleuren door omstandigheden wat ondergesneeuwd.

Zie je het verschil?

Pak een aantal kledingstukken uit je kast in echt verschillende kleuren. Ga voor de spiegel staan en let eens op de kleur van je huid, op je lipkleur, op je ogen (het oogwit en de iris) en op de schaduwen in je gezicht als je verschillende kleuren kleding voor je houdt en verwisselt voor een nieuwe kleur. Let ook op de kleuren in je haar (tenzij je haar gekleurd is). Zie je dat er iets verandert? Schrijf op wat je ziet gebeuren bij welke kleur.

Warmere kleuren

Heeft je huid een warmere ondertoon dan geven de kleuren waaraan geel is toegevoegd je een warme, bijzondere gloed. Gouden sieraden en details maken het helemaal af voor jou.

In de nieuwe collectie van Love, Peace & Joy zitten veel verschillende warme kleuren. Lucky you als je warme kleuren kan dragen! Dan is het vestje van Froy & Dind in mosterdgeel van biologisch katoen bijvoorbeeld echt een topper voor je. Draag hem bij verschillende andere warme tinten en je haalt het zonnetje in huis. Kijk maar eens hoeveel combinaties je ermee kunt maken!

moodboard warm

Koelere kleuren

Heeft je huid een koelere ondertoon dan staan alle blauwtinten en zilver je schitterend, koele tinten geven jouw uiterlijk een vrolijke frisheid.

Ben je op en top koel? Dan ben je echt super cool met de blouse ‘Galop’ van Tante Betsy . Een mooi getailleerd model waarmee je jouw taille niet hoeft te verbergen, cyaanblauw op dieperblauw verwerkt in het patroon, I love it. Perfect te combineren met het roze vestje trouwens.

moodboard koel

Kleuren die goed gaan bij warm én koel

Er zijn ook kleuren die zijn samengesteld uit warme en koele pigmenten: petrol (blauw met een beetje geel) en aubergine (blauw met rood) zijn hier goeie voorbeelden van. Love, Peace & Joy heeft meerdere items in de collectie met deze kleuren. Dit zijn kleuren die ook ideaal zijn om met andere kleuren te combineren. Laat je vooral ook inspireren door de kleuren die in een patroon zijn verwerkt of let eens op de kleur van de piping.

Jong op elke leeftijd

Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het is om je aan de kleuren te houden die het beste in je naar boven halen. Waar een jonge huid wat meer kan opvangen, laat de oudere huid sneller dieper liggende schaduwen en rimpeltjes zien op plekken waar jij ze niet wilt.

Draag kleuren die passen bij de ondertonen van je huid. Daar kan geen make-up tegenop!

Als je eenmaal weet welke kleuren bij jou passen, kun je op elke leeftijd meer kleur in je kleding gaan brengen. Kleur hangt samen met wie jij bent en waar jij van houdt. Dat geldt ook voor patronen in de kleding. Werk in laagjes kleding van verschillende effen kleuren als je niet van patronen houdt. Of combineer effen vestjes op drukke patronen als je dol bent op de mix. Het zit ’m vaak in de creativiteit van je combinaties en de keuze voor de kleding die echt bij jou past!

Uiteindelijk is de schoonheid die je draagt ‘op je huid’ een verlengstuk van de schoonheid binnenin jou. Lukt het jou om een glimlach tevoorschijn te toveren, omdat je zulke fijne kleuren draagt, dan gaat de zon vanzelf schijnen! Als je nu zorgt dat jij tevreden bent met jezelf of hier stapje voor stapje mee aan het werk gaat, dan kijk je later met trots terug op jouw leven. En dat kan écht in elke levensfase beginnen.

Tot snel!
Merijntje

P.S. tijdens een kleurenanalyse ga ik opzoek naar veel meer karakteristieken dan alleen koel en warm. Verrassend: er zijn mensen die zowel koele als warme kleuren kunnen dragen!

Woont samen met Sjoerd in Arnhem, is moeder van Pjotr (2010) en eigenaar van Confidence by Color. Merijntje wordt blij van mensen helpen bij het vinden van de juiste kleuren in kleding, zelf kleding maken, wandelen, sushi eten en boeken lezen.