De kunst van het mooiste kleurcontrast

27 maart 2018 18 reacties Merijntje Betzema

Heb je onlangs de blog gelezen van Jolinda? Voor de fotoshoot van Love, Peace & Joy en Studio Sanita trok ze een jurkje aan in zachte kleurstellingen die ze misschien niet als eerste gepakt zou hebben. Haar oog valt meestal op felle kleuren, schrijft ze. Hoe doe jij dat? Trek jij wel eens iets uit het kledingrek wat je anders nooit zou pakken? En waar let je dan op?

Naast koel en warm (lees het hier) kun je op nog meer aspecten van kleur letten. In deze blog vertel ik jullie over de zuiverheid van kleur en over kleurcontrasten: ‘helder en gedempt’, ‘hoger en lager contrast’. Na het lezen kun je met een nieuwe blik het kledingrek induiken.

Helder betekent dat je een uitspraak doet, je bent helder in je uiterlijke verschijning

Heldere kleuren

Jolinda zei het al: ik pak vaak felle kleuren. Heldere kleuren zijn kleuren die als het ware vol zijn van zichzelf, vaak behoorlijk fel. Er is geen wit, zwart of grijs aan de pure kleur toegevoegd. Naast primaire kleuren als geel, blauw en rood zijn magenta, indigo, oranje, paars en vol groen helder van karakter. Vergeet ook fris wit en diep zwart niet.

Mensen die gaan stralen van felle kleuren, kleden zich vaak alsof het elke dag een feestje is. Uitbundig en met hoge kleurcontrasten. Helder betekent dat je een uitspraak doet, je bent helder in je uiterlijke verschijning. Dat past bij je, je verdwijnt niet achter die felle kleuren, je blijft zichtbaar als jezelf.

Het paardenbloesje is helder van zichzelf door de fel gekleurde paardjes, het knalroze vestje maakt deze combi op en top helder (en koel).

Gedempte kleuren

Gedempte kleuren zijn kleuren waaraan altijd wat grijs is toegevoegd. Vol geel wordt mosterdgeel, vol groen wordt mosgroen, zwart wordt grijs of antraciet, wit wordt offwhite en rood of roze worden oudroze. Kleuren als kiezel, taupe en beige kunnen hier ook onder vallen. Gedempte kleuren zijn als het ware poederig en zacht van aard.

Cachet geven aan de zachtheid van de meer subtiele tinten

Mensen die stralen in gedempte kleuren hebben juist de zachte tinten nodig om uit de verf te komen. Zij vallen weg in felle kleuren en geven cachet aan de zachtheid van deze meer subtiele tinten. De kunst voor hen is om kleuren en materialen genuanceerd te combineren. Vaak staan combinaties van kleuren die dicht bij elkaar liggen prachtig.

Dit bloesje heeft als basis een wat gedemptere groene tint, de witte biesjes en contrasterende kleur bloemetjes maken de gehele uitstraling vrij helder.

Contrast

Kleuren draag je naast elkaar, tegen elkaar. Heb je een outfit in één kleur aan dan maak je weinig contrast. Draag je een top in wit en een vestje in zwart dan maak je het hoogst mogelijke contrast. Het mooiste is dat het contrast tussen je kledingstukken in balans is met je uiterlijke kenmerken.

Bij donker haar, donkere wenkbrauwen en diep gekleurde ogen versus een lichtere huid is er sprake van een hoog contrast. Bij licht haar, lichte ogen en een lichte huid spreek je van een laag contrast. Bij een donkere huid en donker haar is er ook sprake van een laag contrast. Mét de kanttekening dat het oogwit en de witte tanden er vaak uitspringen. Het is zeker mogelijk om dan in de kleding voor hoge contrasten te kiezen. Heldere types dragen hoge contrasten, gedempte types dragen lage contrasten.

Hoe hoger het contrast hoe zakelijker, hoe lager het contrast hoe informeler

Contrast speelt een rol voor je totale uitstraling: hoe hoger het contrast hoe zakelijker, hoe lager het contrast hoe informeler. Ik leer je tijdens een kleurenanalyse hoe je hiermee kunt experimenteren.

Een praktijkvoorbeeld

Een klant van mij had in haar jonge jaren rood haar. Op dit moment zijn haar haren wit, krullerig, met hier en daar een rossige gloed. Haar natuurlijke kleurenpalet is sterk verkoeld en theoretisch is het nu gedempt. Tijdens de kleurenanalyse zien we iets bijzonders: de heldere kleuren fleuren haar op, haar ogen krijgen glans: helderheid wakkert haar creativiteit aan. De gedempte kleuren maken haar jaren ouder dan ze daadwerkelijk is.

‘Ben ik dit, nu?’

Het contrast en de zuiverheid veranderen met het tikken van de jaren. Toch is het niet zo dat iedereen die ouder wordt per definitie over moet stappen op gedempte kleuren. Of dat, wanneer je niet ouder wilt lijken, je op felle kleuren moet overstappen waar je dat voorheen niet deed. Nee. Dit deel luistert nauw en is voor iedereen anders. Het vraagt steeds opnieuw goed kijken en eerlijk voelen bij jezelf: ‘Ben ik dit, nu?’

Voorbeeld van een wat meer gedempte ton-sur-ton combinatie: gedempte koele kleuren in dezelfde familie die qua contrast dicht bij elkaar liggen.

Zuiverheid: helder, gedempt, contrast

Je weet nu weer meer over een aantal bijzondere aspecten van kleur, de helderheid, de gedemptheid en het kleurcontrast. Heb je zin om op onderzoek uit te gaan? Durf je net als Jolinda eens iets anders uit het digitale rek van Love, Peace & Joy te pakken om te passen…? Laat je het weten? Wij zijn benieuwd!

Dankjewel koffiebar Bomboca in Arnhem dat we bij jullie een paar kleurrijke foto’s mochten schieten (heerlijke koffie).

Tot de volgende blog!
Groet, Merijntje

P.s. let op: zo zwart-wit als ik de karakteristieken hier omschrijf is het in het echt niet. Als je zin hebt om te ontdekken wat voor jou zal werken: kom gerust langs voor een kleuradvies.

Woont samen met Sjoerd in Arnhem, is moeder van Pjotr (2010) en eigenaar van Confidence by Color. Merijntje wordt blij van mensen helpen bij het vinden van de juiste kleuren in kleding, zelf kleding maken, wandelen, sushi eten en boeken lezen.