Een softshelljas als tussenjas, onzin?

23 januari 2018 26 reacties Joyce Valkenburg

Een tussenjas vond ik altijd maar onzin. Ik redde mezelf altijd met mijn regenjas op regenachtige dagen en op dagen dat ‘met zonder jas’ net te fris is, met warme vesten. Tot ik overstag ging voor de vrolijke petrol softshelljas met stippen, inmiddels mijn favoriet. Én ik ontdekte nog een hele handige bijkomstigheid aan deze "het-hele-jaar-rond-jas".

Een kapstok vol jassen en een kast vol vesten, zo ziet het er bij mij thuis uit. Een kast vol hebben is geen ramp en eerlijk is eerlijk, hij ligt niet écht vol met alleen maar vesten. Een volle kapstok daarentegen vind ik wel onhandig. Want de vesten uit de kledingkast belanden uiteindelijk weer op de kapstok.

Waarom hebben we toch zoveel jassen?

Met verjaardagen of andere feestdagen waarbij we (veel) visite verwachten, haal ik eerst al onze jassen en vesten van de kapstok, gooi ze boven ergens neer, zodat de visite genoeg plek heeft om zijn jas op te hangen. Vervolgens hang ik alles weer mopperend terug. “Waarom hebben we toch zoveel jassen? Daar moet toch een oplossing voor zijn?”, waarna ik die vraag weer vergeet en niet meer op zoek ga naar het antwoord. Totdat er weer visite voor de deur staat en ik wederom de jassen mopperend verstop.

Joyce in haar petrol softshelljas

Regenjas én vest versus softshell jas

Maar waarom belanden die vesten dan ook aan de kapstok? Om de simpele reden dat ik een tussenjas voor mezelf echt onzin vond. Vond ja. Ik redde mezelf altijd met mijn regenjas op regenachtige dagen en op dagen dat ‘met zonder jas’ net te fris is, met warme vesten.

Handig in alle weersomstandigheden

Voor de kinderen koop ik ieder jaar een softshell jas, omdat ze zo handig zijn in alle weersomstandigheden. Waardoor ze ook weer makkelijk zijn om mee te nemen naar de camping in de zomer. Maar voor mezelf had ik daar dan weer niet direct aan gedacht, want tja mijn vesten en regenjas systeem werkte prima. Zolang ik maar geen visite kreeg. Danefae maakt gelukkig mooie softshell jassen voor dames en helemaal zoals ik ze het liefste zie. Met kleur! Het was dan ook liefde op het eerste gezicht bij het zien van de petrol stippenjas.

Softshelljas roze met stippen

De voordelen van deze ‘tussenjas’

Eigenlijk doet de naam ‘tussenjas’ deze mooie softshelljas tekort. Ik droeg hem afgelopen winter gewoon als winterjas, draag hem straks in de lente als ‘met zonder jas’ net niet kan, in de zomer gaat hij mee op vakantie en in de herfst mag hij weer de regen opvangen. Oké het is dan officieel geen 100% waterdichte regenjas, maar een klein regenbuitje of wat gemiezer kan deze jas prima aan. Verder is hij warm gevoerd met zacht fleece, waardoor hij lekker zacht is. Hij houdt de wind enorm goed tegen en wat ik ook fijn vind, is dat je er niet zou gauw in zweet, zoals bij een regenjas wel snel het geval is.

Een “het-hele-jaar-rond-jas”

Om de lofzang over deze jas compleet te maken (want het is nu eenmaal echt mijn favoriete jas geworden), wil ik als laatste nog benoemen dat de jas gewoon echt heel fijn draagt. In andere jassen voel ik mij vaak zo ‘opgesloten’, maar in deze jas zit een beetje stretch, waardoor je soepel kunt bewegen en niets je tegenhoudt om lekker te fietsen (de dubbele rits is dan ook erg handig!) of een keer ongegeneerd tikkertje of verstoppertje met de kinderen te spelen.

Nieuwe collectie softshelljassen

Nog een voordeel van zo’n fijne jas die je het hele jaar door kan dragen is dat onze kapstok een stuk leger is zonder mijn regenjas en vesten. Alhoewel de nieuwe collectie softshelljassen ook weer prachtig is. En een roze stippenjas is wel heel mooi voor het voorjaar… Hmmm, ik twijfel. Een beetje keus qua kleur is ook niet erg toch? Ondertussen neemt mijn verstand me mee terug naar de kapstok en zie ik mezelf alweer mopperend de jassen terughangen. Laat ik het toch maar bij mijn mooie petrol-stippenjas houden. 😉

Liefs,
Joyce

Woont samen met Tiago in Veenendaal en is moeder van Avon (2005), Elin (2009) en Fender (2011). Joyce wordt blij van kleur, haken, kringloopgeluk, Denemarken, kookboeken en bloemen.