Moestuingeluk

14 juni 2016 7 reacties Marloes Kroeskop

Het valt mij op dat steeds meer mensen teruggaan naar de basis, meer stil staan bij de essentie van het leven. Mijn gezin en ik doen dit ook en daar hoort voor ons de aanleg van een moestuin bij. Daarvoor maakten wij onlangs leuke 'moestuinbordjes'. Lees snel verder om te zien hoe je die eenvoudig zelf maakt.

Ons moestuinavontuur

Voordat wij ons moestuinavontuur instapten, had ik niet kunnen bedenken dat we het zo leuk zouden vinden. We hebben een kleine moestuin, maar groot genoeg om het één en ander in te planten. Zo mooi om de gewassen te zien groeien. Ook leuk hoe enthousiast onze kinderen hiervan worden en hoe ze vol bewondering het groeiproces bijhouden.

De eerste oogst uit onze moestuin

We zaaiden biologische zaadjes in potjes, daaruit groeiden plantjes en deze plantjes verpotten we naar grotere potten, zodat ze nog even flink konden doorgroeien voordat we ze planten in onze moestuin. Twee weken geleden hebben we onze eerste kroppen sla, radijsjes en koolrabi geoogst! Oké, oké om even realistisch te blijven, er zijn natuurlijk altijd dingen die ‘mislukken’ tijdens het opzetten van een moestuin. Zo hebben een aantal plantjes in de potjes de nachtvorst, die toch nog kwam, niet overleefd. En heeft er een beestje een klein deel van ons moestuintje omgespit met plantjes en al. Niet lief!

Moestuin picknick

Het nuttige met het aangename verenigen

Wanneer we naar onze moestuin gaan, meestal in het weekend, dan proberen we het nuttige met het aangename te verenigen. Hard werken en spelen en tussendoor gezellig samen picknicken. Het liefst proeven we natuurlijk meteen een beetje van hetgeen we geoogst hebben en verder nemen we broodjes, fruit en iets te drinken mee. Altijd een groot succes! En als de kinderen klaar zijn met helpen (met hun eigen harkje en gietertje), valt er nog genoeg te spelen en ontdekken rondom de moestuin. Met een voldaan gevoel keren we altijd weer huiswaarts.

Moestuinieren in een kleine tuin

Thuis hebben we een kleine stadstuin en een dakterras. In onze stadstuin hebben we voor veel eetbare soorten gekozen, want ook van een kleine tuin kun je prima een walhalla maken van kruiden, eetbare planten, struiken met bessen enzovoort.

Tijdens het koken je eigen verse kruiden plukken

Wij hebben in ons achtertuintje een kleine appelboom staan en in ons voortuintje een pruimenboom. En verder overal potten met heel veel verschillende kruiden. Heerlijk vind ik het dat ik mijn eigen tuintje, tijdens het koken, in kan lopen om verse kruiden voor het gerecht dat ik maak te plukken. Een leuke bijkomstigheid is, dat al die potten met verschillende kruiden ook nog eens erg leuk en gezellig staan.

Moestuin DIY

Maak je eigen moestuinbordjes

Silvijn (mijn middelste zoon) en ik houden er van om creatief bezig te zijn. Wij maakten samen ‘moestuinbordjes’. Silvijn heeft samen met zijn vader (hij is boomverzorger) houten schijfjes gezaagd van stammetjes. Vervolgens hebben Silvijn en ik deze boomstamschijfjes licht opgeschuurd, afgeplakt en aan één zijde geschilderd met schoolbordverf. Toen het droog was hebben we er een latje aan geschroefd en er met witte schoolbordstift de verschillende kruiden en groentes opgeschreven. Leuk om samen met je kind te doen!

Liefs, Marloes

Woont samen met Johannes aan de rand van het centrum van Zutphen en is moeder van Florent (2004), Silvijn (2011) en Liselotte (2013). Marloes wordt blij van inspirerende mensen, kringloopgeluk en verse bloemen en heeft een passie voor stylen.