Pasen met Oma’s servies

20 maart 2016 1 reactie Ellen Das

Pasen is bij mij altijd zo’n moment dat ik er enorm naar verlang het voorjaar in huis te halen. Nu ben ik niet zo van de geijkte paasversieringen, maar ik vind het wel erg leuk dan weer even wat frisse nieuwe dingen aan mijn huis toe te voegen. En hét moment om weer eens iets te doen met de oude koffie- en theekopjes van mijn oma en daar lekker mee te gaan fröbelen.

Een paar jaar geleden verhuisde mijn oma en toen kwam er opeens een heleboel oud serviesgoed tevoorschijn dat jarenlang achterin de kast had gestaan. En omdat bij verhuizen opruimen hoort, stond het allemaal klaar om weggegooid te worden. Gelukkig was mijn moeder er op tijd bij en ze raadde mijn oma aan om het voor mij te laten staan.

Elke keer als ik die oude kopjes zie word ik blij van binnen

Mijn omaatje was helemaal verbaasd dat ik ze heel graag wilde hebben, maar vond het ook fijn dat haar verzameling nog een tweede leven kreeg. Nu staat haar prachtige ‘goede’ servies in mijn kast te pronken. Zij gebruikte het vroeger alleen bij speciale gelegenheden. Ook nu mag het er zo af en toe uit, als ik de tafel extra feestelijk wil dekken, zoals bijvoorbeeld met Pasen. Naast dat mooie servies kreeg ik ook een doosje vol losse kopjes en schoteltjes mee, allemaal heel verschillend, met kleine bloemetjes en soms fijne gouden randjes. Wat een feestje!

Pasen DIY met vintage servies

Met het voorjaar in aantocht begint het bij mij te kriebelen om er weer eens iets mee te doen. Dus hup, het stof eraf en op zoek naar een leuke (in)vulling! Op de markt kocht ik blauwe en witte druifjes en een klein bloeiend vetplantje en daar vulde ik een aantal kopjes mee. En nu is het natuurlijk het uitgelezen moment om toch ook iets met Pasen te doen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een beetje stro of een vogelnestje met wat versierde eieren en klaar ben je al.

Paasdecoraties die helemaal passen in een vintage lifestyle

Een ander leuk idee is om er een zelfgemaakt kaarsje in te doen, in het kopje zelf of -om in paassfeer te blijven- in een eierschaal. Hiervoor moet je wel eerst een tijdje stompjes en restjes van oude kaarsen bewaren, die je vervolgens samenvoegt, smelt en opnieuw laat stollen met een nieuw lontje erin. Leuk om er op het laatst wat glitter over te strooien! Als je even zoekt op internet, vind je genoeg websites of blogs waarop wordt uitgelegd hoe je dit stap voor stap aan kunt pakken.

Vul tenslotte nog een kopje met simpelweg wat paaseitjes in mooie kleuren, zet alles bij elkaar of in groepjes en je hebt een geweldige paasdecoratie. Ook leuk om de paastafel mee te versieren, afgewisseld met simpele glazen vaasjes of flesjes met een voorjaarsbloem erin. Zelf ben ik helemaal gek op kievitsbloemen, maar een tulp of hyacint staat ook lekker fleurig.

Pasen DIY met vintage servies

Oké, ik moet eerlijk bekennen dat ik uit tijdgebrek niet alles dat je op de foto ziet zelf heb gemaakt. De kopjes gevuld met kaars en het versierde paasei komen van Radijs in Zutphen. Een prachtige winkel die eigenlijk het hele jaar in lentesferen verkeerd en zeker een bezoekje waard is als je eens in Zutphen bent.

Als het voorjaar straks weer voorbij is kun je de kopjes vullen met een mini-vetplantje of een cactusje, lekker makkelijk te onderhouden en het staat ook nog eens heel gezellig. Op Pinterest hebben wij nog meer ideeën verzameld van wat je allemaal met vintage servies kunt doen. Ben je niet in het gelukkige bezit van zo’n mooie verzameling? Kijk dan eens bij de kringloop, regelmatig kom je daar de prachtigste vintage vondsten tegen voor een habbekrats.

Heb jij zelf nog ideeën of ben je geïnspireerd? Leuk als je ons laat zien wat jij met je oude servies gedaan hebt!

Fijne Pasen!

Liefs, Ellen

Woont samen met Paul in het mooie centrum van Zutphen en is moeder van Merijn (2003) en Tije (2006). Ellen wordt blij van het voorjaar, fotograferen, ondernemen, wilde bloemen, retro printjes, vintage meubels & servies, oude stadjes.