Van mottig kastje naar pronkstuk

15 oktober 2016 1 reactie Marloes Kroeskop

Kringloopschatten, ik houd ervan! Geregeld loop ik bij kringloopwinkels naar binnen om weer wat op te duikelen. Zo was ik onlangs op zoek naar iets om onze smetteloos witte wand mee op te vrolijken. Ik liep letterlijk tegen dit vitrinekastje aan, dat direct voor de ingang stond. Het kon niet anders, dan dat dit 'm moest worden. Een kastje dat ik vroeger als kind bij oude omaatjes en opaatjes wel eens tegenkwam. Toen sprak het mij niet aan, ik vond ze maar eigenaardig en potsierlijk. Des te meer een uitdaging om van dit kastje een hip pronkstuk te maken!

Een oud kastje omtoveren tot een hippe blikvanger

Eén van mijn hobby’s is kringloop-gelukjes ‘oppoetsen’ tot iets moois. Zo heerlijk om die (niet altijd zichtbare) kringloopschatten een tweede leven te geven. En mijn persoonlijke touch eraan toe te voegen, door het in mijn eigen stijl te pimpen. Groen en geel zijn momenteel mijn favoriete interieurkleuren. Een aantal gele dingen hebben we al in huis, waaronder een opgeknapte oude stoel en een vintage vloerkleed. Dus al snel was ik er over uit dat dit kastje groen moest worden. Maar welke kleur groen? Het mocht wat mij betreft een lekkere felle tint groen worden. Ik koos voor de kleur: grasgroen/hoogglans van Gamma.

Het appeltjes behang past perfect bij dit seizoen

De achterwand van het kastje wilde ik graag gaan behangen. Ik koos voor een vrolijk appeltjesbehang, want deze past zo goed bij dit seizoen!

voor-na

Stap 1: Luchten en schuren

Dus ging ik aan de slag. Ik heb het kastje eerst een paar dagen met het deurtje open, onder onze overkapping, in de achtertuin gezet. Het rook namelijk nogal muf en naar sigarettenrook. Na een paar dagen luchten ben ik het kastje gaan schuren en heb ik de rood fluwelen achterwand eraf getrokken. Nadat ik alle lakresten had weg geschuurd, heb ik het kastje stofvrij gemaakt met een borstel en ben ik gaan schilderen.

Stap 2: Schilderen

Best spannend, want het groen zag er zo op de kwast wel héél fel uit. Al snel kwam ik erachter dat één laag verf niet voldoende was. Het bruin kwam er nog helemaal door, waardoor het kastje opeens een Zuid-Amerikaanse look kreeg. Het zou niet hebben misstaan in bijvoorbeeld een Cubaans restaurant. Het had op dat moment dus totaal niet de uitstraling, die ik in mijn hoofd had, want ik had een vintage/retro-look voor ogen. Dit was ff iets anders…

Maar het kwam gelukkig goed

De volgende dag ging ik vol goede moed verder met het aanbrengen van de tweede laag verf. En toen zag ik het gelijk…. Dit kwam goed! Uiteindelijk werd het dus gelukkig de krachtige en heldere kleur groen die ik in mijn gedachten had.

kastje-pimpen-4

Stap 3: Behangen

Nadat het kastje een aantal dagen gedroogd had en de verf goed gehard was, ben ik gaan behangen. Dit was een nauwkeurig werkje, goed passen en meten om te zorgen dat het stukje behang dezelfde maat en vorm had als het achterwandje van het kastje. En het is gelukt… Zelfs in één keer. Op hout iets verlijmen is natuurlijk wel wat anders dan op een stenen gestucte wand. Tip hiervoor: Perfax, behangrandenlijm, voor moeilijke ondergronden.

Het resultaat: Een mooi pronkkastje voor vintage serviesschatten en knutselwerkjes

En zo is onze eethoek nu klaar voor de herfst en kan ik mijn vintage serviesschatten of mooie knutselwerkjes van de kinderen in het kastje te pronken zetten. We brengen hier heerlijk veel tijd door met elkaar, samen eten, knutselen of spelen aan tafel.

Fijne herfst allemaal!

Liefs, Marloes

Woont samen met Johannes aan de rand van het centrum van Zutphen en is moeder van Florent (2004), Silvijn (2011) en Liselotte (2013). Marloes wordt blij van inspirerende mensen, kringloopgeluk en verse bloemen en heeft een passie voor stylen.