Voel je goed in diepe of lichte tinten

10 mei 2018 16 reacties Merijntje Betzema

Ellen van Love, Peace & Joy kwam vorige maand een kleurenanalyse bij mij doen. Elke keer weer zo bijzonder om uit te vinden welke karakteristieken het mooiste effect geven. Diep, warm en gedempt bleken haar kleureigenschappen te zijn. Diep als eerste! Die karakteristiek was nog niet aan bod gekomen. Het is tijd voor een blog over licht en diep.

Diepe kleuren

Diepe kleuren zijn kleuren waaraan altijd wat zwart is toegevoegd. Ben je een diep type dan staan de zwaardere kleuren je schitterend. Zwart, dieprood, dieppaars, diepblauw, diepbruin, diepgroen… afhankelijk van de andere karakteristieken koel, warm, gedempt en helder werken deze kleuren erg goed voor mensen met diepe tinten in hun uiterlijke verschijning.

De kracht van diepe kleuren kan Ellen perfect hebben

Je ziet het bij Ellen heel goed: schitterend donker haar en bruine ogen, een lichtere huid en donkere wenkbrauwen. Bij het bekijken van de foto’s kun je je goed voorstellen dat de diepe component voor haar van belang is. De kracht van diepe kleuren kan zij perfect hebben!

Diep en licht kleurtypes

Lichte kleuren

Lichte kleuren zijn kleuren waaraan altijd wat wit is toegevoegd. Denk aan pasteltinten in alle soorten en maten: lichtgeel, lichtgroen, zacht lila, ijsblauw, zacht roze. De lichte kleuren geven frisheid, luchtigheid en laten je als het ware zweven. Lichte types lijken op het eerste gezicht heel lichtvoetig door het leven te gaan.

Pasteltinten sluiten aan op een licht uiterlijk

Mensen die lichte kleuren kunnen dragen komen helemaal tot hun recht in pasteltinten. In diepe tinten vallen ze weg. Licht (blond of zilvergrijs) haar, lichte ogen en lichte huid. De wimpers en wenkbrauwen zijn ook lichter van kleur.

Zo op de foto bekeken (ik heb geen uitgebreide kleurenanalyse bij Marloes gedaan) sluiten de pasteltinten van de Blutsgeschwister jas aan op de lichte huid van Marloes en haar blonde haren maar let op: een foto zegt niet alles (ik zie bijvoorbeeld wél donkerder wenkbrauwen).

Combinaties maken

Wat je afgelopen keren in mijn blogs hebt kunnen lezen is dat de karakteristieken zoals ik ze heb omschreven en gebruik tijdens de analyse uitersten zijn. Elk mens is anders en daarom is het zo fijn om te weten wat de volgorde van de karakteristieken is voor jou persoonlijk. Dat geeft de nuance die je nodig hebt om je goed te voelen in de kleding die je draagt.

Je hebt de nuance nodig om je goed te voelen in de kleding die je draagt

Ellen weet nu bijvoorbeeld dat zij diep en warm is. Dat betekent dat de diepe kleuren die haar mooi staan ook wat geel in zich moeten hebben. Haar derde component is gedempt: elke kleur moet wat grijs in zich hebben waardoor het zacht oogt. Contrasten maken het totaalplaatje af: de lichtere huid van Ellen versus haar donkere haar zorgen ervoor dat ze hogere contrasten kan maken maar omdat ze gedempt is komt ze het mooiste uit de verf als ze het contrast niet té hoog maakt.

Op de foto’s lijkt het erop dat Marloes de kleurcontrasten niet hoog hoeft te maken om er fris en toegankelijk uit te zien. Een pastelkleurig jurkje zoals deze van Le Pep kan een licht kleurtype goed hebben.

Diep en licht kleurenanalyse

Kleding vinden in de winter of zomer – tips

De collectie van Love, Peace & Joy houdt rekening met verschillende kleurtypen. Kijk maar eens welke donkerder en lichtere kleuren we hebben uitgezocht voor deze blog en shoot: behoorlijk wat opties voor diep én licht.

Heb jij met jouw kleurenpalet soms moeite om in de zomer of winter de juiste kleuren te vinden? Bijvoorbeeld omdat jouw palet vooral licht of juist diep is? Dan heb ik hier een paar tips voor je.

De collectie van Love, Peace & Joy houdt rekening met verschillende kleurtypen

Tips voor diepe types
De lichte tinten die in de zomer te koop zijn maken je vaak wat te flets, ook als je huid getint is. Het kan tóch voelen alsof de diepe kleuren die van nature bij je passen te zwaar zijn om te dragen in de zomer. Wat kun je doen? Blijf kijken naar de diepere tinten en voel wat jij voelt als je deze draagt. Laat je bij de lichte tinten niet verleiden door de opmerking ‘ah, als je straks wat bruiner bent van de zon staat het wél’ want dat is vaak niet helemaal zo. Zomerse vrolijkheid kun je ook bereiken door middel van kleurrijke prints en met de kleurcombinaties die je aantrekt. Maak de diepe, zomerse uitstraling af met accessoires. Vergeet niet dat een broek of rok verder weg zit van je gezicht. Die kan bijvoorbeeld best een paar tinten lichter zijn dan de kleuren van tops en vestjes.

Tips voor lichte types
Als je een licht kleurenpalet draagt, is het soms iets moeilijker om in de winter de juiste lichte tinten te vinden die jouw verschijning niet laten wegvallen of te somber maken. Koop juist in de zomer wat extra lichte items die je kunt combineren met warmere kleding. Een blouse in lichte tinten waarover nog een vestje kan, een rok waaronder nog een panty kan, bijvoorbeeld. En bedenk je dat een donkere print met lichtere details wordt opgelicht door er een lichter vest op te dragen. Voor jou geldt dat broeken en rokken die je bijvoorbeeld in de winter draagt best wat dieper mogen zijn omdat ze verder van je gezicht gedragen worden.

Laat je inspireren door de mooie foto’s van Marloes en Ellen en de combinaties die zij laten zien. Veel plezier!

Tot de volgende blog,
Merijntje

De foto’s zijn gemaakt door Marloes en Ellen bij Hotel Gaia in Diepenveen.

Woont samen met Sjoerd in Arnhem, is moeder van Pjotr (2010) en eigenaar van Confidence by Color. Merijntje wordt blij van mensen helpen bij het vinden van de juiste kleuren in kleding, zelf kleding maken, wandelen, sushi eten en boeken lezen.