8 tips voor langer plezier van je kleding

29 maart 2016 2 reacties Ellen Das

Ken je dat? Superblij met je nieuwe kledingaankoop, maar na een paar keer wassen is er weinig van over. Balen! Met deze 8 wastips beloof ik je dat je langer plezier hebt van je kleding. Wist jij bijvoorbeeld dat je een spijkerbroek beter niet bij je jurkjes in kunt doen?

Natuurlijk zit er een verschil in kwaliteit van de kleding. Uitgangspunt is dat alle kleding die je bij Love, Peace & Joy koopt van een goede kwaliteit is. Dat testen wij altijd zelf uit voor we een nieuw merk inkopen. Deze kleding kun je dus prima mooi houden, mits je er een beetje met beleid mee omgaat. Hieronder verzamelde ik een aantal goede wastips, waarmee je er vanuit mag gaan dat je nóg langer plezier hebt van je kleding.

1. Lees het etiket

Het is een inkoppertje, maar misschien komt het je bekend voor: Een vervelend etiketje dat je er na aankoop uitknipt, waardoor je vervolgens vergeet wat er ook weer op stond. Maar dat etiket zit er niet voor niets! De meeste etiketjes in onze kleding zijn zacht, dus mijn eerste wastip is: Laat ze lekker zitten! Heb je er toch last van, plak ze in een schriftje dat je bij de wasmachine legt en zet erbij van welk kledingstuk het is of bewaar ze in een leuk doosje en schrijf er met een markeerstift op waar het van is.

Spijkergoed werkt als schuurpapier

2. Sorteer op kleur én materiaal

Sorteer je kleding op kleur, maar ook op materiaal. Een hele belangrijk wastip is, om je jurkjes bijvoorbeeld niet samen met spijkergoed te wassen, want dat werkt als schuurpapier. Gebruik een vloeibaar wasmiddel dat op de kleur en het materiaal is afgestemd (en vooral niet te veel!). Of vervang het wasmiddel eens door een scheutje azijn, dat doet ook wonderen voor het kleurbehoud. Was nieuwe kleding altijd apart tot het niet meer afgeeft, zodat de kleuren niet door gaan lopen. Was bij voorkeur eerst een paar keer met de hand. Na verloop van tijd kan het prima in de wasmachine. Voor onze kleding in de meest gangbare materialen, raden we je altijd aan een programma voor fijne was te kiezen en de temperatuur op 30 graden in te stellen.

3. Voorkom beschadigingen

Sluit ritsen, knopen en haakjes voordat je jouw kleding in de wasmachine stopt. Zo voorkom je dat je kleding beschadigd raakt. Voor extra bescherming kun je het in een kussensloop doen.

Wastips

4. Was binnenstebuiten

Je ziet het misschien wel eens staan in het label en vraagt je af waarom. Door kleding binnenstebuiten te wassen slijt de kleding minder aan de buitenkant. Ook (geborduurde) applicaties blijven dan langer mooi. En voor de grondigheid van de wasbeurt maakt het geen verschil.

Melk is het wondermiddel bij vlekken

5. Eerste hulp bij bij vlekken

Degenen onder ons met kinderen hebben na bovenstaande tips vast en zeker hun bedenkingen, want kinderen staan gelijk aan vlekken… Maar wist je dat je bijna alle vlekken uit je kleding kunt krijgen met melk? Of het nu die heerlijke rode spaghettisaus is, chocolade, bloed of inkt, dep de vlek met melk of laat het kledingstuk weken in melk en de vlek verschijnt als sneeuw voor de zon. Melk is dé wastip voor heel veel vlekken!

6. Voorkom vieze luchtjes

Natte was gaat stinken, dus na het draaien van een wasje hang je je was het liefst zo snel mogelijk op. En met een kopje (natuur)azijn in het bakje van de voorwas maak je niet alleen je was schoner, het verwijdert ook (zweet)luchtjes en het ontkalkt meteen je wasmachine.

7. Niet in de droger

Jammer, maar helaas: De droger is prima voor je handdoeken en beddengoed, maar stop je kleding niet in de droger! Afgezien van krimp wordt je kleding er gewoon echt niet mooier van. Het slijt sneller, gaat eerder pillen en pluizen en dat wil je toch gewoon allemaal liever niet voor je mooie nieuwe jurkje of truitje?

8. Voorkom (heet) strijken

De laatste wastip is eigenlijk meer een strijktip. Met name te heet strijken is funest voor je kleding. Als je de kleding na het wassen meteen uit de machine haalt en hangend of leggend droogt, krijg je geen kreukels en hoef je minder of zelfs niet te strijken.

Heb jij nog een goede aanvullende wastip voor onze lezers? Laat deze hieronder achter in een reactie!

Woont samen met Paul in het mooie centrum van Zutphen en is moeder van Merijn (2003) en Tije (2006). Ellen wordt blij van het voorjaar, fotograferen, ondernemen, wilde bloemen, retro printjes, vintage meubels & servies, oude stadjes.