Welk jurkje bij welk figuur?

31 oktober 2018 5 reacties Ellen Das

Best een ingewikkelde vraag. Eigenlijk vind ik vooral dat je moet doen waar je je lekker in voelt, omdat je dan het beste jezelf kunt zijn. Om je toch wat richting te geven, zet ik de verschillende figuren voor je op een rijtje. Kijk en lees mee welke jurkjes jouw appel-, peer-, zandloper- of rechte figuur het beste tot zijn recht laten komen. Zo pik jij er in het vervolg snel jouw favoriete model uit.

De beste manier om de verschillende jurkjes uit de nieuwe collectie te leren kennen is natuurlijk door ze ‘aan’ te zien bij diverse modellen. De fotoshoots die we inmiddels eigenlijk al gedurende het hele seizoen houden, zijn daar uitermate geschikt voor. Dagen waar ik altijd erg naar uitkijk, want het is op de eerste plaats enorm gezellig, maar des te leuker omdat de jurkjes dan echt gaan ‘leven’. Ik kies bewust voor modellen met ieder een totaal ander figuur, zodat ook jij aan de hand van deze foto’s beter in kunt schatten of een bepaald jurkje bij je past of niet. In aanvulling daarop hieronder enkele suggesties aan de hand van mijn eigen bevindingen tijdens de fotoshoots. Doe er je voordeel mee!

welk jurkje bij welk figuur

Kenmerken van een appelfiguur:

– Een vol bovenlichaam
– Weinig taille
– Smalle heupen
– Slanke benen

Leg het accent op de bovenkant

Je zou het misschien niet direct zeggen, maar bij een appelfiguur leg je het beste het accent op de bovenkant en natuurlijk op je slanke benen. Kies je voor een jurkje met plooitjes in de taille, dan verhul je daarmee met een vingerknip een buikje. Jurkjes met een overslag, een aparte hals of een subtiel v-halsje benadrukken je mooie halslijn. Een A-lijn jurkje is voor jou een prima model. Kies voor wat ingetogener kleuren, waardoor je slanker lijkt. Kleine motiefjes zorgen ervoor dat het allemaal wat minder vol overkomt.

Het het jurkje ‘Triangle‘ heeft dan wel een drukke print, maar met het geel erin verwerkt komt deze jurk toch luchtig over. Met de tailleband creëer je naar wens een duidelijke taille. Ook jurk ‘Promised Land‘ (in hetzelfde model is er een gele variant genaamd ‘Born to Die‘) is prima geschikt voor een appelfiguur met haar mooie hoekige hals met een biesje in een lichtere kleur. Jurkjes die uitermate geschikt zijn voor een appelfiguur zijn verder ‘Fancy Folk Flower‘ en ‘Thunder Chicken‘. Deze jurkjes hebben een mooie hals, waarmee je de nadruk op je bovenlijf legt en een klokkende rok die zorgt voor het perfecte A-lijntje.

Peerfiguur

Kenmerken van een peerfiguur:

– Smalle schouders
– Een slanke taille
– Bredere heupen dan schouders
– Volle billen en bovenbenen

Laat je mooie schouders gerust zien

Heb jij een peerfiguur dan leg je het beste het accent op je bovenlichaam en je schouders door middel van bijvoorbeeld een mooie (V-)hals. Ook een ronde, wijde hals maakt je optisch slanker. Met een subtiele A-lijn verhul je je wat vollere billen en lijken je heupen minder breed. Heb je een peerfiguur én ben je wat kleiner, dan doen kortere modellen het bij jou heel goed. Je legt het accent op je benen, waardoor je langer lijkt.

Jurk ‘Fien‘ is een elegant jurkje, met het accent op de mooie mouwen en fijne bloemenprint. Het model van de ‘Halbmond‘ jurkjes (ook in een blauw/rode print) valt wat ruimer om de heupen en heeft een mooie col. Het jurkje ‘Flower Power‘ is door de grote bloemenprint eveneens een goede keuze. Draag voor de verandering de ceintuur eens niet om je taille, maar knoop hem om je hals. Het effect zal je verrassen! De pofmouwtjes en de rode lijnen op de jurk ‘Victoria‘ maken dit in principe basic jurkje net even wat bijzonderder. Het korte model leg het accent op je benen, waardoor je langer lijkt.

Kenmerken van een zandloperfiguur:

– Een duidelijke, smalle taille
– Heupen in verhouding met schouders
– Vollere borsten

Dit figuur kan eigenlijk alles hebben

Jij kunt gerust je figuur laten zien door een nauwsluitend jurkje te dragen, die je taille laat zien. Ook jurkjes met een duidelijke taille doen het bij jouw figuur goed. Wil je er nog wat extra accent op leggen, kies dan voor een riempje of zakjes ter hoogte van je heupen. Soepele, zachte stoffen staan jou mooi en door subtiele prints lijk je optisch slanker.

Jurkjes die nauw aansluiten kun jij prima hebben. Jurk ‘Zoe‘ heeft een smalle taille en een prachtige overslaghals. De retro print springt natuurlijk meteen in het oog. Jurk ‘Charlie‘ is vanwege de overslaghals ook geschikt voor een wat vollere buste. Jurk ‘Multi Flowers‘ sluit goed aan en benadrukt je lengte. Ook jurk ‘Floor‘ (eveneens in donkerblauw verkrijgbaar) past prima bij een zandloperfiguur.

Kenmerken van een recht figuur:

– Smalle schouders en heupen
– Een slanke, atletische bouw
– Geen duidelijke taille

Benadruk je taille voor meer vrouwelijke vormen

Om wat meer vrouwelijke vormen aan je rechte figuur te geven, kun je het beste je taille benadrukken. Bijvoorbeeld door een jurkje dat je aan kunt snoeren in de taille of met een riempje. Een mooie hals zorgt ervoor dat je smalle schouders wat breder lijken. Bij een recht figuur geef je met prints juist wat meer volume aan je smalle figuur.

De jurkjes ‘Midnight‘ en ‘Come On Baby‘ hebben beiden een polokraagje. Dat in combinatie met de knoopjes en ceintuur geven je figuur wat extra volume. Jurk ‘Felicity‘ heeft van zichzelf een mooie vorm en het lichtroze riempje en de retro zakjes leggen het accent duidelijk op je taille. Om optisch een taille te creëren is jurk ‘Hirondelle‘ heel geschikt. Je kunt de tailleband dragen waar jij hem prettig vindt en de bovenkant mooi laten blousen. Of neem een tuniek zoals de ‘Travel in style‘ met kleine eekhoorntjes of de ‘Charme Farm‘. Een dikke legging eronder en klaar ben je.

Een tijdje terug schreef ik nog een uitgebreide blog over het creëren van een taille, wellicht haal je daar nog handige tips uit. En nog even over die fotoshoots, ook dit seizoen heb ik weer een lookbook samengesteld van verschillende foto’s die gemaakt zijn. Blader er eens lekker doorheen voor de nodige inspiratie!

De juiste accessoires maken je look compleet

Een kort vestje of jasje doet het eigenlijk bij elk figuur goed op een jurkje en verhult nog net even extra de rondingen mocht je dat willen. Ook fijn als het straks iets kouder wordt. Er zijn vestjes in allerlei bijpassende kleurtjes. Een gekleurde panty als eye-catcher kan ook goed werken om de aandacht van ‘probleem-zones’ af te leiden. Veel plezier met het uitzoeken van jouw favoriete jurk en bijpassende accessoires. En heb je nog vragen? Schroom niet ze te stellen!

Fijne herfst-/wintermaanden!
Ellen

Bewaren

Woont samen met Paul in het mooie centrum van Zutphen en is moeder van Merijn (2003) en Tije (2006). Ellen wordt blij van fotograferen, het voorjaar, wilde bloemen en retro printjes en geeft oude meubeltjes graag een nieuw leven.