Welk jurkje bij welk figuur?

16 november 2017 0 reacties Ellen Das

Best een ingewikkelde vraag. Eigenlijk vind ik vooral dat je moet doen waar je je lekker in voelt, omdat je dan het beste jezelf kunt zijn. Om je toch wat richting te geven, zet ik de verschillende figuren voor je op een rijtje. Kijk en lees mee welke jurkjes jouw appel-, peer-, zandloper- of rechte figuur het beste tot zijn recht laten komen. Zo pik jij er in het vervolg snel jouw favoriete model uit.

Inmiddels is het al bijna een traditie om aan het begin van elk seizoen diverse fotoshoots te houden. Dagen waar ik altijd erg naar uitkijk, want het is op de eerste plaats enorm gezellig, maar ook hét moment om de verschillende soorten jurkjes ‘aan’ te zien bij verschillende modellen. Ik kies bewust voor modellen met ieder een totaal ander figuur, zodat ook jij aan de hand van deze foto’s beter in kunt schatten of een bepaald jurkje bij je past of niet. In aanvulling daarop hieronder enkele suggesties aan de hand van mijn eigen bevindingen tijdens de fotoshoots. Doe er je voordeel mee!

Jurkjes voor een appelfiguur

Kenmerken van een appelfiguur:

– Een vol bovenlichaam
– Weinig taille
– Smalle heupen
– Slanke benen

Leg het accent op de bovenkant

Je zou het misschien niet direct zeggen, maar bij een appelfiguur leg je het beste het accent op de bovenkant en natuurlijk op je slanke benen. Kies je voor een jurkje met plooitjes in de taille, dan verhul je daarmee met een vingerknip een buikje. Jurkjes met een overslag, een aparte hals of een subtiel v-halsje benadrukken je mooie halslijn. Een A-lijn jurkje is voor jou een prima model. Kies voor wat ingetogener kleuren, waardoor je slanker lijkt. Kleine motiefjes zorgen ervoor dat het allemaal wat minder vol overkomt.

Het het jurkje ‘Paint‘ heeft dan wel een drukke print, maar is lekker licht van kleur, wat luchtig overkomt. Met de tailleband creëer je naar wens een duidelijke taille op je eigen gewenste hoogte. Ook jurk Sue met stippen is prima geschikt voor een appelfiguur met haar mooie ronde hals. Jurkjes die uitermate geschikt zijn voor een appelfiguur zijn de Lemonade jurkjes ‘Stardots‘ en ‘Flower Branch‘. Deze jurkjes hebben een mooie overslaghals, waarmee je de nadruk op je bovenlijf legt.

Jurkjes voor een peerfiguur

 Kenmerken van een peerfiguur:

– Smalle schouders
– Een slanke taille
– Bredere heupen dan schouders
– Volle billen en bovenbenen

Laat je mooie schouders gerust zien

Heb jij een peerfiguur dan leg je het beste het accent op je bovenlichaam en je schouders door middel van bijvoorbeeld een mooie (V-)hals. Ook een ronde, wijde hals maakt je optisch slanker. Met een subtiele A-lijn verhul je je wat vollere billen en lijken je heupen minder breed.

Heb je een peerfiguur én ben je wat kleiner, dan doet jurk Mollie Grafisch of Butterfly het bij jou heel goed. Ze zijn wat korter, maar daardoor leg je het accent op je benen, waardoor je langer lijkt. Jurk Isobel is een wat sportiever jurkje, wel met een wat hogere (polo)kraag. Laat je de rits wat verder open (met een mooi hemdje eronder), dan leg je daarmee toch weer het accent op je bovenlichaam. Het model van de denim ‘Zippie‘ valt ook wat ruimer om de heupen en is helemaal geschikt als je wat langer bent, want deze valt een tikkeltje langer. Het jurkje / tuniek ‘Leaves‘ is door de grote print eveneens een goede keuze. Draag voor de verandering de ceintuur eens niet om je taille, maar knoop hem om je hals. Het effect zal je verrassen! De mooie ronde hals van jurk ‘Yoga‘ past ook goed bij een peerfiguur, deze valt wat wijder om de heupen.

Jurkjes voor een zandloperfiguur

Kenmerken van een zandloperfiguur:

– Een duidelijke, smalle taille
– Heupen in verhouding met schouders
– Vollere borsten

Dit figuur kan eigenlijk alles hebben

Jij kunt gerust je figuur laten zien door een nauwsluitend jurkje te dragen, die je taille laat zien. Ook jurkjes met een duidelijke taille doen het bij jouw figuur goed. Wil je er nog wat extra accent op leggen, kies dan voor een riempje of zakjes ter hoogte van je heupen. Soepele, zachte stoffen staan jou mooi en door subtiele prints lijk je optisch slanker.

Jurkjes die nauw aansluiten kun jij prima hebben. Jurk ‘Gilt‘, is een mooi aansluitend model met subtiele V-hals en fijn printje. Jurk ‘Stardot‘ sluit ook goed aan en benadrukt je lengte. Jurk  ‘Butterfly‘ maakt het net wat speelser en ook jurk ‘Twiggy‘ past prima bij een zandloperfiguur. Eigenlijk kun jij alles hebben.

Jurkjes voor een recht figuur

Kenmerken van een recht figuur:

– Smalle schouders en heupen
– Een slanke, atletische bouw
– Geen duidelijke taille

Benadruk je taille voor meer vrouwelijke vormen

Om wat meer vrouwelijke vormen aan je rechte figuur te geven, kun je het beste je taille benadrukken. Bijvoorbeeld door een jurkje dat je aan kunt snoeren in de taille of met een riempje. Een mooie v-hals zorgt ervoor dat je smalle schouders wat breder lijken. Bij een recht figuur geef je met prints juist wat meer volume aan je smalle figuur.

Wil je een wat sportievere look, ga dan voor jurk ‘Flower Branch‘ of ‘Pieper‘. De knoopjes, het kraagje en de zakjes cq. ceintuur geven je figuur wat extra volume. Jurk ‘Little Dot‘ heeft van zichzelf al een mooie vorm waardoor je optisch wat meer rondingen krijgt. Het subtiele roze randje langs de hals zorgt ervoor dat ook een wat minder vol decolleté er mooi uitkomt. Om optisch een taille te creëren is jurk ‘Heide‘ heel geschikt. Ook jurk ‘Hedda‘ geeft wat meer volume door de afwijkende kleur band om de heupen en de witte accenten langs de hals en van het strikje.

De juiste accessoires maken je look compleet

Een kort vestje of jasje doet het eigenlijk bij elk figuur goed op een jurkje en verhult nog net even extra rondingen mocht je dat willen. Ook fijn als het straks iets kouder wordt. Er zijn vestjes in allerlei bijpassende kleurtjes. Een gekleurde panty als eye-catcher kan ook goed werken om de aandacht van ‘probleem-zones’ af te leiden. Veel plezier met het uitzoeken van jouw favoriete jurk en bijpassende accessoires. En heb je nog vragen? Schroom niet ze te stellen!

Fijne wintermaanden!
Ellen

Bewaren

Woont samen met Paul in het mooie centrum van Zutphen en is moeder van Merijn (2003) en Tije (2006). Ellen wordt blij van fotograferen, het voorjaar, wilde bloemen en retro printjes en geeft oude meubeltjes graag een nieuw leven.