Zelf maken: Kruisbessenjam

12 juli 2017 1 reactie Ellen Das

Redenen genoeg om je eigen jam te maken, want het is goedkoop, lang houdbaar, niet moeilijk, maar bovenal zoveel lekkerder dan kant-en-klaar uit een potje. Thalysia van Esch heeft een eigen moestuin en dit jaar een enorme oogst kruisbessen. Ze maakte er heerlijke suikervrije jam van en deelt het recept met ons. Maar dat is nog niet alles, ze maakte een aantal geweldige jampot etiketten, die je gratis kunt downloaden!

Jam maken zonder suiker

Thalysia: “Het liefste eet ik verse bessen uit mijn moestuin. Sinds we elk jaar meer bessen hebben (dit jaar ruim 5 kilo kruisbessen!), ben ik begonnen met het maken van jam. Jam met suiker vind ik vaak te zoet. Bij jam gezoet met fruitsuikers is de smaak frisser en proef je het fruit beter. En deze jam is natuurlijk ook gezonder. Ik ben daarom op zoek gegaan naar recepten om jam te maken zonder suiker.

Jam zonder suiker of met minder suiker kun je maken als je een geleermiddel toevoegt. Dit kan Marmello 2 jammaker zijn of als je het biologisch wilt: Konfitura geleermiddel van BioVegan. Ik heb deze keer Konfitura geprobeerd en als zoetmiddel appeldiksap gebruikt.

In de moestuin een enorme berg kruisbessen plukken

Als eerste zijn mijn dochter Ronja en ik naar onze moestuin gegaan om kruisbessen te gaan plukken. Voor het maken van jam moeten de kruisbessen niet té rijp zijn. Dit jaar hingen de struiken vol met bessen, zo vol zelfs dat de takken ze met moeite konden dragen. We haalden al snoepend een enorme berg kruisbessen van de struiken.

Kruisbessen plukken voor de jam

Het recept voor zelfgemaakte kruisbessenjam

Vervolgens heb ik alle kruisbessen gewassen in een vergiet en de steeltjes en kroontjes verwijderd. Voor de jam heb ik 1 kilo van de schoongemaakte kruisbessen apart gehouden en de rest van de bessen ingevroren voor taart en de volgende serie jam. Op het zakje Konfitura staat dat je een schoteltje in de vriezer moet plaatsen, om hiermee later een geleertest te doen (wat een goede tip!).

Gebruik appeldiksap in plaats van suiker, lekker en veel gezonder!

De schoongemaakte kruisbessen worden gepureerd met een staafmixer of keukenmachine. Meng vervolgens de Konfitura door de gepureerde kruisbessen en voeg 4 eetlepels citroensap en 300 ml appeldiksap toe. Doe het kruisbessenmengsel in een pan en breng het aan de kook. Laat het vervolgens een paar minuten koken, zoals beschreven op het pakje.

Na de voorgeschreven paar minuten, heb ik een paar theelepeltjes jam op het koude schoteltje gelegd om te testen of de jam voldoende is gelegeerd. Voor kruisbessenjam bleek één zakje Konfitura inderdaad voldoende om een goede consistentie te krijgen. Ik heb de kooktijd van het zakje Konfitura aangehouden, maar achteraf vond ik de kruisbessen toch nog niet gaar genoeg. De volgende keer zal ik ze daarom langer laten koken.

De jam is nu klaar! Doe vervolgens de jam in 3 á 4 gesteriliseerde potten en laat ze 10 minuten omgekeerd staan. Maar houdt nog even een paar eetlepeltjes over om te proeven (snoepen).

Zelf kruisbessenjam maken

De pure smaak van kruisbessen is nog goed te proeven

Wij vonden deze jam erg lekker, de kruisbessensmaak is nog goed te proeven. De smaak is anders dan ‘gewone’ kruisbessenjam. Het is frisser en zuurder. Daar moet je wel van houden. Heb je liever een zoete(re) jam, dan kun je in plaats van appeldiksap toch suiker toevoegen. Door het geleermiddel kun je de hoeveelheid suiker verminderen van 1 kg naar 300 gram op een kilo fruit, wat ook erg fijn is.

Tot slot nog een variatietip: voeg een scheutje vlierbloesemsiroop toe. Vlierbloesem en kruisbessen zijn een heerlijke combinatie!”

Gratis jampot etiketten downloaden

Thalysia is illustrator en ontwerper van Stokwolf, speciaal voor ons maakte ze onderstaande etiketten om op je jampotjes te plakken. Je kunt ze gratis downloaden:

Gratis jampot etiketten downloaden van Stockwolf voor Love, Peace & Joy

Dank je wel Thalysia, voor dit fijne recept en prachtige cadeautje dat je voor ons maakte.  Wij gaan je recept zeker uitproberen! Wil je meer weten over Thalysia? Kijk dan eens op haar website: stokwolf.nl

Woont samen met Paul in het mooie centrum van Zutphen en is moeder van Merijn (2003) en Tije (2006). Ellen wordt blij van het voorjaar, fotograferen, ondernemen, wilde bloemen, retro printjes, vintage meubels & servies, oude stadjes.