Zelf maken: Paardenbloemensiroop

24 april 2017 2 reacties Ester Verheijden

Soms sta je versteld over wat de natuur ons allemaal te bieden heeft. Veel mensen zien de vrolijke gele paardenbloemen als onkruid, die ze liever kwijt dan rijk zijn. Maar wist je dat het blad van deze plant al eeuwenlang als salade wordt gegeten? Kim Bell volgt een opleiding tot Herborist (Kruidengeneeskunde) en laat ons zien dat we ook van de bloemen de lekkerste dingen kunnen maken, zoals een heerlijke paardenbloemensiroop.

“Paardenbloemen kun je toch niet eten? Jawel hoor! Maar die zijn toch giftig? Nou, nee dus!” Dat is zo ongeveer de eerste reactie die ik krijg wanneer ik iemand vertel over de paardenbloem als lekkernij. Paardenbloemen zijn niet giftig zoals velen van ons is geleerd. In tegendeel, ze zijn juist super gezond!

Boordevol vitaminen en mineralen

De paardenbloemen laten de grasvelden op dit moment prachtig geel kleuren. Ik krijg er altijd een heerlijk lentegevoel van. De bloemen zijn makkelijk te herkennen en daardoor uitermate geschikt voor de beginnende wildplukker. De Taraxacum Officinale (ofwel paardenbloem, molsla, ganzetong, konijnensla) zit boordevol vitaminen, onder andere A, B, C en E, maar ook mineralen als ijzer, magnesium en calcium. De hele plant kan gegeten worden; dus zowel de bloem, het blad en de wortel.

Paardenbloemen kunnen in zijn geheel gegeten worden

Paardenbloemensiroop maken

Het eten van de paardenbloem heeft een ontgiftende werking en stimuleert je spijsvertering. De bitterstoffen die in de plant aanwezig zijn zorgen hiervoor. Deze bitterstoffen zitten voornamelijk in het blad en de wortel. De malse blaadjes gaan hier vaak in de sla. Gezond dus, maar bitter van smaak en daardoor niet echt favoriet bij mijn kinderen. Nu wil ik natuurlijk ook dat zij de kracht van deze voorjaarstopper binnen krijgen… dus speciaal voor de kleine gupjes maak ik een heerlijke paardenbloesemsiroop.

Plukken maar!

De paardenbloem bloeit rijkelijk, we hoeven niet ver van huis om te plukken. Mijn enthousiaste assistenten plukken naar hartenlust en in no time zit de pan helemaal vol. Pluk de bloemen op een plek waarvan je weet dat er geen honden worden uitgelaten en pluk niet vlak naast een drukke weg. Thuis kijk je de oogst even na op zand en beestjes en spoel je de bloemen voorzichtig af.

Pluk paardenbloemen niet naast een drukke weg

Paardenbloemensiroop maken

Het recept

1. Doe alle paardenbloemen (ongeveer 400 gram) in een grote pan en voeg 1 liter water toe.
2. Voeg naar smaak ingrediënten als sinaasappel(schil), citroen, limoen en gember toe.
3. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel een nacht afgedekt staan.
4. Zeef  het geheel en giet het door een vergiet met daarin een schone theedoek, zodat de bloemblaadjes in de theedoek achter blijven. Knijp de theedoek goed uit.
5. Voeg 300 gram rietsuiker of honing toe en kook het geheel ongeveer 15 minuten zodat het sap gaat inkoken tot een siroop. Vergeet niet regelmatig te roeren!
6. Schenk de siroop in schone flessen en doe de dop er meteen op.
7. De siroop kan je maanden bewaren.

En dan…. Genieten! Heerlijk met ijskoud water als gezonde dorstlesser, maar ook zalig over ijs of in de yoghurt.

Dankjewel Kim voor dit geweldige paardenbloemensiroop recept. Zeker de moeite waard om eens te proberen! Wil je meer weten over Kim? Via Facebook doet ze regelmatig verslag van haar natuurlijke avonturen en wildpluk belevenissen onder de naam ‘De Aardvrouw’.

Woont samen met Gerrit-Jan in natuurschone Gewande en is moeder van Bregje (2008) en Joep (2011). Ester wordt blij van bijzondere vintage vondsten, tuinieren, koken, de natuur en trekt er graag op uit met hun oldtimer Mercedes camper.