Zelf maken: Vlierbloesemsiroop

27 mei 2016 4 reacties Ester Verheijden

In de lente, van eind mei tot begin juli, staat de vlier in bloei met heerlijk geurende witte of crèmekleurige bloemen. Van de vlier kun je het hele jaar door eten: Judasoren in de winter, jonge scheuten in het vroege voorjaar, later bloesem, de groene bessen en tenslotte de rijpe bessen. Deze prachtige struik is overal in het wild te vinden. Illustrator Kim Bell ging voor Love, Peace & Joy samen met haar 3 mannen op pad en laat ons zien hoe je zelf de lekkerste vlierbloesemsiroop kan maken.

Kim: “Wat heb ik uitgekeken naar deze tijd van het jaar… De vlier staat in bloei! Het is zaterdagochtend, de zon schijnt en ik ga samen met mijn drie mannetjes op pad. We zijn net verhuisd, dus ik weet niet precies waar ik de vlierbloesem kan vinden, maar mijn buurvrouw vertelde dat ze in de omgeving rijkelijk bloeien. Ze heeft niets teveel gezegd. Nu ik er op let zie ik inderdaad een groot aantal struiken op nog geen 5 minuten fietsen van huis.

Volgens de volksgeneeskunde heeft vlierbloesem een geneeskrachtige werking

Samen gaan we aan de slag en knippen een groot aantal geurende bloemschermen. We knippen vooral de schermen die wat hoger hangen, want de onderste zijn wellicht eens geraakt door een passerende hond en aangezien je de vlierbloesem niet moet wassen is dat niet zo fris. Oh, wat ruikt dat heerlijk!! Vlierbloesem ruikt niet alleen erg lekker, het schijnt ook een geneeskrachtige werking te hebben. In de volksgeneeskunde staat vlierbloesem bekend om zijn antivirale en antibiotische werking. Nog een reden om deze fantastische siroop te gaan maken.

Vlierbloesemsiroop maken: samen op pad om te plukken

Aan de slag met de vlierbloesemsiroop

Met een volle tas gaan we terug naar huis. We checken de bloesem op beestjes en knippen zoveel mogelijk van de stengeltjes eraf. Zoals gezegd was ik de bloesem niet. Je spoelt dan namelijk een groot gedeelte van het smakelijke stuifmeel weg. De bloesem gaat in een pan. Druk deze goed aan en voeg water toe. Net genoeg zodat de bloesem precies onder water staat.

Voeg naar eigen smaak kaneel, gember of sinaasappelplakjes toe

Op dit punt kun je er echt je eigen brouwsel van maken. Voeg er bijvoorbeeld kaneel, gember, sinaasappelplakjes of wat dan ook aan toe. Zelf heb ik dit keer limoenplakjes en gember toegevoegd. Laat je brouwsel 24 uur op een koele plek staan. Na 24 uur ga je het mengsel zeven. Druk zoveel mogelijk sap uit het mengsel. Je hebt nu een prachtig amberkleurig sap.

Vlierbloesemsiroop zelf maken

Doe het sap weer in de pan en zet deze op het vuur. Afhankelijk van de hoeveelheid sap voeg je suiker toe. Ik gebruik de verhouding 1 liter sap op 650 gram suiker. Gebruik bij voorkeur rietsuiker. Je krijgt daardoor een donkerdere siroop. Voeg als laatste het sap van 2 citroenen toe en breng het geheel aan de kook. Vergeet niet af en toe te roeren, anders kan de dikke laag suiker op de bodem aanzetten.

Heerlijk genieten van je zelfgemaakte vlierbloesemsiroop!

Maak ondertussen flesjes of potjes met een schroefdeksel schoon door ze (natuurlijk eerst gewoon goed af te wassen en daarna) een halve minuut onder te dompelen in kokend water. Ondertussen is de suiker en citroen opgelost in het sap en wordt het al een echte siroop. Giet dan de kokendhete siroop in de schone, hete flessen of potten. Keer ze om en zet ze ondersteboven neer tot ze afgekoeld zijn, dan trekken ze vacuüm en kun je ze maanden bewaren. Nu alleen nog in een glas schenken, water erbij en heerlijk genieten van je zelfgemaakte vlierbloesemsiroop!”

Dankjewel Kim voor dit geweldige vlierbloesemsiroop recept. Om van te watertanden! Wil je meer weten over Kim? Kijk dan eens op haar website kimbellillustraties.nl

Woont samen met Gerrit-Jan in natuurschone Gewande en is moeder van Bregje (2008) en Joep (2011). Ester wordt blij van bijzondere vintage vondsten, koken, de natuur en trekt er graag op uit met hun oldtimer Mercedes camper.